Sobotka je proti démonizování Zemanových výroků o islámu

13.06.2014 13:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí se zbytečným démonizováním výroků prezidenta Miloše Zemana o islámu. Odmítl také, že by Saúdská Arábie kvůli nim hrozila Česku sankcemi.

Sobotka je proti démonizování Zemanových výroků o islámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka odpovídá

Odmítl také, že by Saúdská Arábie kvůli nim hrozila Česku sankcemi. Předseda vlády to dnes uvedl v tiskovém prohlášení, v němž zdůraznil, že česká politika vůči islámskému světu je vyvážená a staví na spolupráci s Izraelem i arabskými zeměmi. V tomto smyslu bude podle Sobotky v úterý informovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) diplomaty z arabských států na plánované schůzce.

Zemanova slova vysvětloval vyslanec

Podle dnešního vydání Lidových novin (LN) pobouřily Saúdské Araby nedávné Zemanovy protiislámské výroky, které pronesl při oslavě izraelského dne nezávislosti v reakci na krvavý útok v bruselském židovském muzeu, při němž zahynuli čtyři lidé. Prezident na konci května prohlásil, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Citoval přitom i z posvátného textu muslimů, který vyzývá k zabíjení Židů.

Zemanovu protimuslimskou rétoriku musel podle LN v neděli vysvětlovat na saúdskoarabském ministerstvu zahraničí český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík a podle deníku na ně Saúdové mohou odpovědět i obchodními sankcemi. Předvolání českého ambasadora dnes potvrdil také Sobotka, podle něhož velvyslanec "saúdským partnerům vysvětlil, že česká zahraniční politika vůči Blízkému východu a islámskému světu je vyvážená a mimo jiné stojí na náboženské toleranci a dlouholeté tradici vzájemné spolupráce".

„Není však pravdou, že by nám Saúdská Arábie hrozila nějakými sankcemi. Výrok prezidenta by neměl být zbytečně démonizován a zveličován," uvedl premiér, podle něhož Zaorálek na počátku týdne jednal v Aténách s představiteli Ligy arabských států a nikdo z nich prý téma protiislámských výroků prezidenta Zemana nezmínil.

„Pan ministr Zaorálek se příští úterý sejde s velvyslanci arabských zemí na dlouho plánovaném setkání a mimo jiné je bude informovat o vyváženém postoji ČR k Blízkému východu. Česká republika má tradiční přátelské vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými zeměmi, to je naše diplomatická deviza, na níž chceme i nadále stavět," poznamenal Sobotka.

Zemanova vyjádření už dříve odsoudila Organizace islámské spolupráce a vyzvala prezidenta k omluvě. Ten ji ale odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…