Sobotka konečně ukázal Zemanovi, kdo tady vládne. Prezident se může vrátit ke kladení věnců, tvrdí komentátor

20.11.2015 16:16

Politolog a komentátor Kamil Švec se zařadil bok po boku k těm, kterým se nelíbilo vystoupení prezidenta Zemana na Albertově 17. listopadu a naopak chválí projev premiéra Sobotky. Podle Švece se jedná o poslední pomyslný hřebíček do rakve vztahu mezi prezidentem a předsedou vlády.

Sobotka konečně ukázal Zemanovi, kdo tady vládne. Prezident se může vrátit ke kladení věnců, tvrdí komentátor
Foto: David Daniel
Popisek: Sobotka s týmem, který připravoval Poslancův guláš

Švec komentoval Sobotkovo „nebývale tvrdé a otevřené“ hodnocení prezidenta Zemana a jeho oslavy 17. listopadu. Ten totiž „zařadil prezidenta mezi ‚parazitující populisty‘.“

„Vidíme před sebou nového Sobotku. Zdá se, že premiér v posledních týdnech prošel zásadní proměnou a přestal se bát razantních a odvážných prohlášení,“ uvedl Švec a připomněl, že se Sobotka oficiálně vyslovil pro ochranu uprchlíků, vymezil proti populistům a odsoudil Zemanovo počínání na Albertově.

Chválí Sobotku za jeho proslov, protože v demokracii „není možné, aby hlava státu promlouvala po boku extremisticky uvažujících samozvaných individuí, hlásajících nenávist a vyzývajících k radikálním řešením“. Podle Ševce je dobře, že alespoň premiér vyvažuje Zemanovu ztrátu soudnosti a snahu rozdělovat společnost.

Zeman se podle komentátora veze „na vlně líbivých a jednoduchých řešení“ a je z něj populista, který již nemá žádné vlivné politické přátele. „Všechny možné významné spojence Zeman naštval,“ konstatoval Švec a jal se vyjmenovat komu všemu Zeman stoupl na kuří oko. Univerzity, akademici, média, údajně i samotná Evropská komise.

„Zeman po dnešku nyní ztrácí i podporu premiéra Bohuslava Sobotky. Snad předsedovi vlády jeho rozhodné a odhodlané postoje vydrží, Česká republika by si je zasloužila,“ napsal Švec a dodal, že Sobotka by tak mohl Zemanovi ukázat, kdo opravdu vládne české politice.

„Prezident by se tak mohl vrátit k tomu, co hlavě státu přísluší, třeba klást věnce k Hlávkově koleji místo šéfa protokolu Forejta.“ To by pak premiérovi dalo volnou ruku k tomu, aby konečně mohl vést politiku bez ohledu na to, co dělá prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…