Sobotka kritizuje Agrofert za stížnost na ČT. Babiš svou firmu hájí

17.03.2015 20:48

Firma Agrofert vlastněná ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem si stěžuje na několik reportáží České televize (ČT), kde podle stížnosti ČT tvrdí, že Babiš je ve střetu zájmů a že podnik díky jeho vlivu získal postavení, které by jinak neměl. Ani jedno není podle Agrofertu pravda. Babiš řekl, že Agrofert má na stížnost právo. Autoři reportáží si za nimi stojí.

Sobotka kritizuje Agrofert za stížnost na ČT. Babiš svou firmu hájí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Stížnost Babišovy firmy tvrdě kritizují členové opozičních i vládních stran. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že ČT by se stížností Agrofertu neměla nechat vyvést z míry. Ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že televize reportáže standardní cestou prověří a konečné slovo bude mít Rada ČT. Babiš dnes uvedl, že "snad každý ví", že v ČT jsou někdy manipulované reportáže.

Premiér Sobotka veřejnoprávní televizi radí, aby se nenechala vyvést z míry. Znovu se podle něj ukazuje význam nezávislosti veřejnoprávních médií. Podle opoziční ODS slova manažerů Agrofertu připomínají dobu komunistické totality. KDU-ČSL, strana, která je stejně jako ČSSD a ANO ve vládě, zase za nepřípustnou označila snahu Agrofertu o potrestání redaktorů nebo zastavení pořadu. Ambice řídit i veřejnoprávní média je nemístná a nepřijatelná, uvedl předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. Podle TOP 09 si Babiš neuvědomuje, že ČT zatím neovládá.

Agrofert v několikastránkové stížnosti vyslovuje mimo jiné podezření, že autoři z pořadu Reportéři v několika případech nepravdivě informují o Babišově střetu zájmů a o tom, že podnik díky jeho vlivu získal postavení, které by jinak neměl. Žádají proto zjednání nápravy a vyvození patřičných důsledků vůči redaktorům a dalším odpovědným lidem.

Českou televizi v minulých dnech kritizoval i prezident Miloš Zeman

Babišovi kritici od začátku jeho působení v politice tvrdí, že v jeho případě jde o nebezpečné propojení politické, ekonomické a mediální moci, Babiš i jeho spolustraníci nařčení odmítají. Do chemicko-potravinářského holdingu Agrofert spadá mimo jiné i mediální skupina MAFRA, která vydává deníky MF Dnes a Lidové noviny.

Českou televizi v minulých dnech kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle něj neplní svoji veřejnoprávní funkci. Zeman podpořil návrh, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely. ČT kritiku označila za bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. O několik dnů později Zeman poznamenal, že ČT je do značné míry ovlivňována TOP 09.

Shodou okolností právě dnes zasedal sněmovní volební výbor, kam přišel i předseda Rady ČT Jaroslav Dědič a hovořil o počtu a druhu stížností za loňský rok. V něm rada obdržela asi 230 stížností na vysílání, zatímco v roce 2013 jich bylo 348. Týkaly se hlavně zpravodajství, diskuzních a publicistických pořadů. "Za tu dobu, co jsem v radě, jsem obdržel stížnosti asi od všech politických stran, které tady ve spektru politických stran existují," řekl Dědič. Se stížnostmi přicházejí i různé instituce. Například Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se v těchto dnech v dopise řediteli ČT ohradila proti pořadu Interview ČT24, jehož hostem byl 27. února ministr kultury a bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman (KDU-ČSL), který řekl, že ústav je v troskách, nevydává odbornou literaturu a nepořádá konference. Podle některých členů Rady ÚSTR televize nevyváženě informovala veřejnost o situaci v ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…