Sobotka má hosta z Británie. Jednají zejména o reformách EU

22.01.2016 15:13

Britský premiér David Cameron dorazil do Strakovy akademie, kde ho přivítal předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). V Česku chce Cameron stejně jako v dalších evropských zemích představit britský návrh reformy Evropské unie. Zhruba hodinové jednání na Úřadu vlády se bude týkat také vzájemných vztahů a ekonomické či bezpečnostní spolupráce obou zemí.

Sobotka má hosta z Británie. Jednají zejména o reformách EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Britská a česká delegace by měly věnovat i aktuálnímu vývoji migrační krize a bezpečnostní situaci na Blízkém východě.

Odpoledne se Cameron setká na Pražském hradě také s prezidentem Milošem Zemanem. Na Hradě s ním bude mluvit i ministr financí Andej Babiš (ANO).

Cameron přijel do Prahy po pěti letech v době, kdy se na evropské půdě vedou intenzivní jednání o požadavcích britské vlády na reformu EU. Předseda britské vlády před posledními parlamentními volbami slíbil, že před koncem roku 2017 vyhlásí referendum o setrvání země v unii. Před vyhlášením referenda chce ale dojednat změny ve vztahu mezi ostrovním královstvím a EU. Nejspornějším bodem britských požadavků je pro řadu členských států unie snaha Londýna omezit sociální dávky pro přistěhovalce z ostatních zemí osmadvacítky.

Podle informací Radiožurnálu chce Sobotka s Cameronem jednat také o prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku. Česko prý doufá, že by Cameron mohl během dnešní návštěvy Prahy stáhnout britské veto, které prodej blokuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…