Sobotka mluví rychleji, než myslí. Budete koukat, kdo všechno se na tom shodl

01.09.2014 22:52

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si vysloužil velmi tvrdou kritiku, a to jak od opozičního politika Jana Zahradila (ODS), tak z řad koaličního partnera Pavla Teličky z hnutí ANO. Oba pánové jako čeští europoslanci nenechali nit suchou na slovech, jaká pronesl do médií. Zahradil má dokonce za to, že premiér rychleji mluví, než myslí. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza Sobotku hájil.

Sobotka mluví rychleji, než myslí. Budete koukat, kdo všechno se na tom shodl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu OVM byl premiér Bohuslav Sobotka. Hovořilo se převážně o ukrajinské krizi

O smyslu protiruských sankcí se v pondělních Událostech, komentářích České televize přeli státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Pavel Telička (ANO). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) již v České televizi uvedl, že se rozšíří sankce ve zbrojní oblasti a stejně tak v oblasti bankovního sektoru.

Premiér měl prý mlčet

Podle Prouzy jde především o to, aby byly sankce nastaveny tak efektivně, aby to Rusko začalo víc bolet a donutilo ho to sednout k jednacímu stolu. „Posoudit sankce chce řada premiérů, ale ne každý z nich má potřebu to hned vytrubovat do médií. To je to, co vyčítáme premiérovi Bohuslavu Sobotkovi,“ podotkl Zahradil. „Nemělo by se stávat, že premiér rychleji mluví, než myslí."

V podobném duchu se vyjádřil i Telička. Jako zásadní problém vidí to, že již před realizací kroků EU dochází k jejich kritice. Přitom podle Teličky nešlo o žádný blanko šek, jak o něm mluvil Sobotka.

Prouza premiéra hájil s tím, že si chtěl Sobotka jen vzít čas, aby mohl záležitost projednat s koaličními partnery. To je prý to jediné, co předseda vlády udělal. Telička toto tvrzení ale ihned smetl. Znovu zopakoval, že sankce zvažují i jiní premiéři, ale na rozdíl od Sobotky nevysílají nešťastné signály. „Já myslím, že jsme si to mohli odpustit a přitom jednat tak, jak jednáme,“ podotkl europoslanec za ANO. „Říci o sankcích, že jsou neúčinné, to vůbec není možné. Z ruských kroků je evidentní, že určitý efekt mají. Nakonec, kdyby nebyly vůbec žádné sankce, tak dnes nemusela být bojující vojska jen v Luhansku, ale mnohem dál,“ podotkl Telička.

Telička proti Zahradilovi

Europoslanec z hnutí ANO ale na druhé straně připouští, že debata o dopadu sankcí je namístě. Zkritizoval navíc snahu pravicové opozice v podání TOP 09 a ODS, které chtějí vyvolat jednání Poslanecké sněmovny právě ve věci výroků premiéra. Podle Teličky jde jen o mediální exhibici, která možná bude diváky bavit či nudit, ale efekt mít nebude.

Proti tomu se ohradil Zahradil. Hnutí ANO se podle jeho názoru snaží omezit prostor pro projevení názoru na půdě sněmovny, ale mělo by si zvyknout na to, že jde o standardní demokratický nástroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…