Sobotka na Vysočině pochvalně mluvil o jádru. Mohli bychom prý dostavět Dukovany

31.03.2014 18:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) usiluje o to, aby diskuse o podobě jaderné energetiky v České republice zahrnovala i možnost výstavby nového bloku dukovanské jaderné elektrárny. Prohlásil to v pondělí při besedě se studenty Střední průmyslové školy v Třebíči.

Sobotka na Vysočině pochvalně mluvil o jádru. Mohli bychom prý dostavět Dukovany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Čeká nás v Evropě důležitá debata, při níž chceme obhájit prodloužení životnosti dukovanských bloků za splnění technických a bezpečnostních parametrů. Ale souběžně s tím by se měly rozjet i práce na přípravě výstavby nového bloku," nechal se slyšet Sobotka. Problémem podle jeho názoru je skutečnost, že se dnes jen těžko odhaduje, jak se bude situace v jaderné energetice vyvíjet a jaká bude návratnost takové investice.

Licence na provoz dukovanských bloků má zatím ČEZ do roku 2015 a bude usilovat o jejich prodloužení, a to nejprve do roku 2025 a pak až do roku 2035. „Na konci příštího roku budeme mít dokončenu dokumentaci k oznámení záměru výstavby pátého bloku v Dukovanech, tedy podklady k zahájení procesu hodnocení vlivu pátého bloku na životní prostředí – proces EIA. Poté plánujeme spuštění EIA," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž s tím, že případný nový blok by mohl vyrábět proud 60 let.

Jaderná energetika je efektivní, musíme ji hájit

Sobotka poukázal na to, že v souvislosti s událostmi na Ukrajině ekonomická nezávislost získává úplně nový význam. „Současně jsme v Evropě připraveni hájit svobodu našeho rozhodnutí, z jakých zdrojů budeme v Česku elektřinu vyrábět," uvedl. Podle něj nemá Česká republika takové přírodní zdroje, aby mohla dramaticky rozvíjet obnovitelné zdroje elektřiny.

„Musíme uhájit možnost rozvíjet jadernou energetiku, protože je to efektivní," dodal Sobotka a připomněl, že vláda má výstavbu dalších jaderných bloků ve svém programu. Kříž ale namítl, že současné problémy na evropských energetických trzích, kdy se nevyplatí stavba žádné elektrárny vyjma těch podporovaných, zpochybňují ekonomickou efektivitu výstavby a provozování nových jaderných bloků bez ohledu na lokalitu, tedy v Dukovanech stejně jako v Temelíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…