Sobotka navrhl Valachovou na Chládkovo místo: Je chytrá a má jasnou představu

05.06.2015 18:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oficiálně navrhl na ministrini školství Kateřinu Valachovou.

Sobotka navrhl Valachovou na Chládkovo místo: Je chytrá a má jasnou představu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se podepisuje do pamětní listiny, která pak bude ve schráně do pomníku uložena

Valachová byla dosavadní náměstkyní ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Podle premiéra je Valachová vzdělaná, dynamická a velmi pracovitá. Navíc má podle něj jasnou představu o úkolech na ministerstvu i svém týmu. Valachová tak bude čtyřiadvacátou ženou, která usedne ve vládě samostatné České republiky.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl Chládek, který byl vyhozen z pozice ministra školství, po údajné šikaně podřízených, už nesplňujepřísné nároky na výkon funkce. Ty podle něj naopak splňuje právě Valachová. Prý se nakonec rozhodoval mezi ní a prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem. Podle něj měli oba výborné předpoklady, aby na postu ministra školství uspěli. Valachová nakonec zvítězila, protože je díky svému působení na úřadu vlády lépe orientovaná v politice.

Valachová má podle premiéra jasnou představu o úkolech na ministerstvu i odborném týmu, s nímž zajistí dobré fungování úřadu. Považuje ji za vzdělanou, dynamickou a velmi pracovitou. "Paní Valachová má zkušenosti z práce v kanceláři ombudsmana, zná velmi dobře prostředí v Parlamentu a více než rok byla klíčovou součástí přípravy většiny vládních návrhů zákonů, včetně těch, které předkládalo ministerstvo školství," uvedl Sobotka.

"Od nové ministryně proto čekám, že v krátké době stabilizuje personální situaci na ministerstvu a bude se soustředit na plnění vládního programu v oblasti školství," poznamenal. Za priority považuje prosadit v Parlamentu již předloženou novelu zákona o vysokých školách, připravit reformu financování regionálního školství, zajistit viditelný pokrok v oblasti inkluzivního vzdělávání nebo zahájit rychle čerpání nových evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …