Sobotka navštíví Válkovou, chce probrat změny občanského zákoníku

24.07.2014 7:05

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v rámci svých bilančních cest po resortech navštíví Ministerstvo spravedlnosti. S šéfkou úřadu Helenou Válkovou (ANO) chce probrat plnění programového prohlášení vlády, připravovanou novelu občanského zákoníku či rozšíření trestní odpovědnosti právnických osob.

Sobotka navštíví Válkovou, chce probrat změny občanského zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Sobotkova vláda zařadila do svého programového prohlášení kromě průběžné analýzy uplatňování nového občanského zákoníku v praxi také prosazení zákona o státním zastupitelství, posílení dozoru nad činností exekutorů, přípravu nového občanského soudního řádu, zrychlení projednávání trestních věcí či reformu vězeňství.

Z legislativních změn zatím Válková zavedla úpravu advokátního tarifu, po které advokáti od začátku července dostávají nižší odměny za vymáhání drobných pohledávek. Novela podle ní omezí současnou praxi, která z vymáhání malých částek učinila výnosné podnikání na úkor sociálně slabých lidí.

Situace v úřadu se podle Sobotky zklidnila

Ministerstvem spravedlnosti nedávno otřásly odchody legislativní náměstkyně Hany Marvanové a náměstka pro vězeňství Pavla Šterna kvůli sporům s Válkovou. Premiér Sobotka tehdy ministryni zkritizoval a řekl, že má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Počátkem července ale uvedl, že situace v úřadu se v poslední době zklidnila.

Je pravděpodobné, že ministryně bude s předsedou vlády hovořit také o příchodu Šternova náhradníka, který bude stejně jako jeho předchůdce nominantem ČSSD. Na návrh Sobotky se jím má stát bývalý šéf finanční policie Vladimír Zimmel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…