Sobotka nechce na stranický sjezd zvát zástupce jiných stran, ani Zemana

02.01.2015 21:34

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka neplánuje na březnový sjezd strany zvát zástupce jiných politických stran nebo jiné ústavní činitele. Řekl to dnes televizi Nova. Pokud Sobotka nepozve prezidenta Miloše Zemana, je to jeho rozhodnutí, uvedl v reakci pro Novu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Sobotka nechce na stranický sjezd zvát zástupce jiných stran, ani Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

„Nepředpokládám, že bychom na sjezd zvali nějaké zástupce jiných politických stran nebo jiné ústavní činitele,“ uvedl Sobotka. Ovčáček připomněl, že bývalý předseda ČSSD Zeman se zúčastnil předloňského sjezdu strany v Ostravě. „Pokud se nyní pan premiér rozhodl pana prezidenta nepozvat, je to jeho bytostné rozhodnutí. Pan prezident volí jiný přístup, setkání s panem premiérem, jak dnes prokázal, nečiní překážky," dodal prezidentův mluvčí s odkazem na dnešní novoroční oběd prezidenta s premiérem v Lánech.

Sobotka i Zeman se opakovaně vzájemně kritizují za některé své postoje nebo kroky. Do jejich vztahu zasáhlo prezidentovo setkání s některými členy vedení ČSSD za Sobotkovými zády po předloňských říjnových volbách do sněmovny. Sobotka utajovanou schůzku prezentoval jako pokus o puč a tato prezentace v médiích a zřejmě i v očích veřejnosti nakonec výrazně převládla. Zeman následně otálel se jmenováním Sobotky premiérem, poté se ale jejich vztahy uklidnily.

Zemanův vztah s jeho bývalou stranou nebyl léta jednoduchý od chvíle, kdy jej část ČSSD v roce 2003 nepodpořila v parlamentní volbě prezidenta. Hlavou státu se tehdy stal Václav Klaus, kterého Zeman předloni vystřídal ve funkci po svém vítězství v přímé volbě. Na předloňském ostravském sjezdu prezident uvedl, že nehodlá ČSSD rozkládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…