Sobotka není spokojen s růstem platů státních zaměstnanců o 2,5 procenta

19.05.2014 13:22

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce v příštím roce navýšit platy státních zaměstnanců o více než 2,5 procenta, což navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poslední návrh šéfa státní pokladny, který původně počítal s navýšením o procento, jde ale podle Sobotky správným směrem. Další jednání o rozpočtu čeká koalici ve středu.

Sobotka není spokojen s růstem platů státních zaměstnanců o 2,5 procenta
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na mítinku ČSSD v Moravské Třebové

Babiš v neděli vyjádřil přesvědčení, že by platy státních zaměstnanců mohly v roce 2015 vzrůst o 2,5 procenta. "Posun na 2,5procentní zvýšení pro všechny zaměstnance veřejného sektoru jde na základě požadavku ČSSD správným směrem, nejsme s ním ale ještě zcela spokojeni," napsal v pondělí ČTK ministerský předseda, který v minulosti požadoval několikaprocentní nárůst. Konkrétní procento, s nímž by byl spokojen, ale neuvedl.

Lidovci nemají o platech státních zaměstnanců jasnou představu

Ve vyjednávání o rozpočtu na příští rok bude koalice pokračovat ve středu. Nejmenší vládní partner - lidovci - zatím o rozsahu zvýšení platů ve veřejné sféře nemá jasno. Podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka je to věc jednání a propočtů, "které nemáme na stole".

Debata o zvyšování platů se rozvířila zejména poté, co původní návrh na jednoprocentní zvýšení odmítli zástupci učitelů. Školské odbory návrh ministerstva financí interpretovaly dokonce tak, že počítá se zmrazením učitelských platů, požadovaly přitom navýšení o tři až pět miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…