Sobotka nesnese konkurenci, řekl Paroubek na Frekvenci 1. Zeman to prý s uprchlíky přehání

03.10.2015 17:58

Expremiér Jiří Paroubek zavítal do sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Prozradil mimo jiné, co dělá po odchodu z Poslanecké sněmovny. Za některé kroky pochválil svého nástupce Bohuslava Sobotku, ale byl k němu i velmi kritický. Posteskl si například, že Sobotka nesnese konkurenci. Kritická slova padla i na adresu prezidenta Miloše Zemana v otázce uprchlíků.

Sobotka nesnese konkurenci, řekl Paroubek na Frekvenci 1. Zeman to prý s uprchlíky přehání
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Dlouhodobě musím říci, že cena komodit roste,“ prozradil hned v úvodu. Také si prý užívá trochu dovolené, zvládl se i opálit. Ale pořád sleduje českou politiku. Premiér Bohuslav Sobotka má podle jeho názoru silné i slabé stránky. Předností jeho vlády je, že se nehádá, ale ne všechno jí jde tak dobře.

Paroubek například ostře kritizoval kabinet, že jde proti proudu v energetické politice. Místo nové technologie a ekologičtější produkce sází tito ministři na jádro, a to prý není právě nejlepší cesta. Co budeme dělat s přebytkem energie, až postavíme další Temelín nebo rovnou dva, ptal se expremiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Rozhodně nechválí Sobotku ani za to, že zastavil modernizaci ČSSD, alespoň podle hosta. Zásadní chybou je, že Sobotka opustil princip presumpce viny v politice, čímž prý ČSSD klesla na úroveň jiných politických stran. Dalším neblahým rysem povahy Bohuslava Sobotky je strach z konkurence uvnitř strany.

Muslimové u nás už žijí

Pokud jde o uprchlickou krizi, kabinet prý ji nezvládá především mediálně. Bylo by lepší vše věcně posoudit. „Myslím, že tu zbytečně straší i pan prezident, když říká, že k nám mezi uprchlíky mohou přijít i teroristé. V Evropě už dnes žijí tisíce muslimů, takže to riziko tu existuje už bez uprchlíků,“ vyjádřil svůj názor Paroubek. Prezidentovi by prý slušelo, kdyby se ve vyjádřování o uprchlické krizi přiblížil německému prezidentovi Joachimu Gauckovi.

Ani u Sobotky, ani u Zemana nelze říci, že je vše černé a bílé. V zahraniční politice Zeman projevuje jistou odvahu, kterou je třeba ocenit. „Ale na domácí politické scéně některým věcem nerozumím,“ uvedl Paroubek. Měl na mysli například aféru Martina C. Putny, kterého prezident nechtěl jmenovat profesorem. Paroubek to považuje za zpátečnický pohled.

To předseda hnutí ANO Andrej Babiš umí využít svou pozici, zvládá ovlivňovat svá média, ale komunikuje také s voliči. To ovšem neznamená, že expremiér nevidí podle vlastních slov obří střet zájmů, který má majitel Agrofertu v roli šéfa státní kasy. „On by především neměl být v politice, ale když už v politice je, tak dávejme pozor, jaké zakázky jdou jeho firmám,“ apeloval.

Rudé trenky jsou klukovina

Trenky je třeba brát jako klukovinu. „Mluvit v této souvislosti o fašizaci části české společnosti je stupidita pana Ovčáčka, kterou, zdá se, převzal i prezident Miloš Zeman, čímž ještě více zocelil už tak dost ocelové voličské jádro,“ zaznělo z úst Paroubka.

Nakonec pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou označil za nejslabší vládkyni hlavního města Prahy v posledních letech.

„Všem děkuji za trpělivost, že vyslechli mé názory,“ rozloučil se expremiér.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…