Sobotka o Babišovi: Mám pocit, že by rád odešel z vlády

27.10.2015 8:17

Andrej Babiš se občas chová jako chytrá horákyně, když se snaží být zároveň ve vládě i v opozici, říká premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru, který poskytl serveru Aktuálně.cz. Uvedl také, se nikdy nesmíří s tím, jak Babiš napadá některé koaliční poslance. A pokud by chtělo hnutí ANO vyvolat předčasné volby tím, že by z vládní koalice vystoupilo, myslí si, že by na to Babišovo hnutí mohlo nakonec doplatit.

Sobotka o Babišovi: Mám pocit, že by rád odešel z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka si ale také pochvaluje, že současná vládní koalice funguje lépe, než to předváděla Nečasova vláda. „Máme méně personálních změn, méně koaličních hádek, méně koaličních krizí. Nedostali jsme se do stavu, kdy bychom spolu nebyli schopni mluvit nebo najít kompromis, kdy by hrozil rozpad koalice. To je v České republice docela unikum,“ uvedl premiér.

Celý text je ZDE

Na druhou stranu je koaliční partner sociální demokracie podle Sobotky komplikovaný v tom, že Andrej Babiš se občas chová jako chytrá horákyně. „To znamená, že se snaží být současně ve vládě i v opozici. A to vždycky úplně nejde. Vyvolává to odlišnosti a nedorozumění. Věc, s níž já se nesmířím, je jeho komunikace směrem k některým poslancům včetně koaličních. Veřejné napadání, snahy o nějaké dehonestace, to je něco, co podle mého názoru do slušné politiky nepatří,“ prohlásil Sobotka.

Na druhou stranu prý nemá žádné poznatky za celou dobu fungování současné vlády, že by Andrej Babiš funkci zneužíval ve prospěch svého privátního byznysu.

Sobotka někdy působí dojmem, že potlačuje lidské emoce, když třeba Babiš útočí na ČSSD. Na otázku, zda to vadí jeho kolegům v sociální demokracii, Sobotka odpověděl: „Po tom, co jsme zažili s minulými koaličními vládami, bych nerad, aby se ta negativní zkušenost opakovala. Proto se snažím o nadhled, odstup, chladnou hlavu. Vyžaduje to poměrně velkou trpělivost, na druhou stranu se mi to poměrně obtížně vysvětluje v sociální demokracii,“ přiznal s tím, že řada členů ČSSD i jejích voličů by uvítala razantnější střet s Andrej Babišem. „Například v situaci, kdy bezdůvodně obviní našeho poslance Šincla, že je zlobovaný hazardem nebo pojišťovnami. Jako předseda vlády mám odpovědnost, aby vláda držela pohromadě. Je to součást profesionálního výkonu premiéra,“ vysvětlil Sobotka, proč se někdy zdá velmi mírný.

Přiznal, že někdy má pocit, že by Andrej Babiš rád z vlády odešel, aby se zbavil břemena odpovědnosti. „Možná by pro něj bylo jednodušší, kdyby byl v opozici a do krajských voleb startoval z opozičních lavic. Na druhou stranou myslím, že takovým postojem by zklamal hodně voličů ANO, kteří očekávali, že Babiš půjde do exekutivy a bude se reálně snažit věci měnit. Pokud by podlehl pokušení usnadnit si život a zbavit se odpovědnosti, tak to pro něj automaticky nemusí znamenat politický profit a zisk voličských hlasů,“ varoval Sobotka Andreje Babiše závěrem.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…