Sobotka ocenil domluvu o prodloužení těžby v Dole Paskov

07.04.2014 16:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal domluvu ministra financí Andreje Babiše (ANO) s firmou NWR, že Důl Paskov bude fungovat až do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze jen na sociální programy horníků za 600 milionů korun. Podle Sobotky ale vláda bude chtít po OKD písemné záruky. Sobotka to řekl v pondělí na tiskové konferenci při své návštěvě Zlínského kraje.

Sobotka ocenil domluvu o prodloužení těžby v Dole Paskov
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Jsem rád, že tlak sociální demokracie na řešení prodloužení těžby na Dole Paskov byl úspěšný, včetně toho, že ministr Babiš radikálně změnil názor a na rozdíl od minulého týdne už připouští státní pomoc," řekl ČTK Sobotka.

Babiš přesvědčil NWR, aby zaplatila sanaci dolu

Vládní koalice se dosud kvůli státní pomoci pro OKD přela. ČSSD chtěla, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko-Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. Předsedové ANO i KDU-ČSL Babiš a Pavel Bělobrádek ale odmítali, aby stát naléval peníze do soukromé firmy.

Babiš v pondělí po setkání s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym řekl, že se mu podařilo přesvědčit zástupce firmy, že NWR nezavře důl tři roky. Pět set milionů korun, které měly jít na sanaci dolů, vezme prý NWR na sebe.

Vláda bude chtít písemné záruky

Podle Sobotky bude „vláda ale určitě po OKD požadovat písemné záruky toho, že je skutečně garantováno prodloužení těžby na Dole Paskov". O podrobnostech dohody o prodloužení těžby v Dole Paskov hodlá v úterý jednat s Babišem i ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…