Sobotka odmítá používání trestního práva v politickém boji

15.11.2016 22:03

Obnovením trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky, které navrhuje šest desítek poslanců včetně zákonodárců sociální demokracie, by se trestní právo začalo používat v politickém souboji, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Těžko říct, kde by to skončilo,“ řekl dnes na tiskové konferenci a v souvislosti s návrhem se podivil nad tím, jaké mají poslanci starosti. Existují podle něj důležitější věci a zákony, které by měli řešit. Zprávu přinesla ČTK.

Sobotka odmítá používání trestního práva v politickém boji
Foto: TV Prima
Popisek: Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

Za hanobení hlavy státu by podle zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu mohlo hrozit až roční vězení. Premiér označil návrh za „nesmyslný a rizikový“, ačkoli si podle něj hlava státu nepochybně úctu zaslouží. „Jakékoli podobné snahy mířící k oklešťování svobody projevu, a tím omezování základních demokratických hodnot naší společnosti, považuji za nevhodné,“ sdělil v tiskovém prohlášení.

Ve sněmovně čeká řada pozitivních zákonů, říká Sobotka

Před dalším projednáváním v zákonodárných sborech novelu posoudí vláda. „Já se opravdu divím, jaké mají poslanci starosti, že předkládají takovéto návrhy. Myslím, že jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit,“ řekl Sobotka novinářům po bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Ve sněmovně podle Sobotky čeká na projednání celá řada návrhů, které mohou reálně něco pozitivního ovlivnit. „Myslím si, že trestní právo by nemělo být používáno v politickém boji. Obávám se, že kdybychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji. Těžko říct, kde by to skončilo,“ dodal.

Proti návrhu poslanců se postavil také vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Návrh je navíc podle něj v rozporu s verdikty Evropského soudu pro lidská práva. „Štrasburský tribunál opakovaně konstatoval, že veřejný činitel, a zejména vrcholný politik, musí snést vyšší míru kritiky než běžný občan. I vypjatá kritika vůči nositeli moci je součástí demokracie a není přípustné proti ní zasahovat trestněprávními prostředky. Podobně se vyjádřil i český Ústavní soud,“ uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

Proti návrhu poslanců se postavil také vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Nesouhlasím s ním,“ sdělil Českému rozhlasu – Radiožurnálu. O návrhu, pod který se podepsali i poslanci ANO, před jeho zveřejněním nevěděl. „Dozvěděl jsem se o něm z médií,“ doplnil.

„Vrátit do trestního zákoníku hanobení prezidenta republiky považuji v demokratickém státě za nesmysl,“ napsal na Facebooku předseda poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. Předkladatelé si podle něho zřejmě přestali vážit svobody slova. „A zapomněli, že politik, který jde do této služby dobrovolně, včetně prezidenta, musí umět unést a snést i vyjádření, která se mu nelíbí, jsou jadrná a podobně,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…