Sobotka odmítá turecké „politické vydírání“ migrační vlnou

25.11.2016 15:05

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odmítl „snahy o politické vydírání“ ze strany Turecka i hrozby vyvolání další migrační vlny. V tiskové zprávě český předseda vlády uvedl, že Turecko i Evropská unie musí dělat maximum pro dodržování dohody o migraci z letošního jara. Reagoval tak na dnešní slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy.

Sobotka odmítá turecké „politické vydírání“ migrační vlnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Erdogan ve svém prohlášení dnes reagoval na čtvrteční návrh Evropského parlamentu zmrazit přístupová jednání EU s Ankarou. Parlament přijal nezávazné usnesení, které doporučuje jednání zmrazit kvůli postupu země proti údajným účastníkům červencového nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

Sobotka řekl, že obě strany musí dělat maximum pro dodržování jarní dohody. „Česká vláda tuto dohodu podpořila, protože se jedná o jeden z důležitých nástrojů k řešení migrační krize, který vychází z naší dlouhodobé priority – principu ochrany hranic a zastavení nelegální migrace,“ uvedl v prohlášení.

Dohoda EU s Tureckem z letošního března výrazně zbrzdila příliv uprchlíků z Turecka do Řecka. EU za to Ankaře přislíbila značnou finanční pomoc, pokrok v přístupových rozhovorech a uvolnění vízového režimu. Turecko ale Evropskou unii obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jejím vypovězením.

Dohoda je podle Sobotky postavena na jasně daných povinnostech, které musí plnit obě strany. Evropa to podle něj dělá. „Proto aktuální výhrůžky z turecké strany nejsou namístě,“ řekl. „Strašení migrační vlnou se nesmí stát předmětem politického obchodu,“ dodal.

Za zásadní považuje Sobotka pokračování dialogu, ve kterém by měla EU zdůrazňovat zájem na demokratickém Turecku. Evropa musí ale pokračovat i v projektech, které posílí vnější hranice EU nezávisle na Turecku. „Stejně intenzivně musí EU tlačit na dosažení mírové dohody v Sýrii,“ řekl Sobotka. Umožnilo by to podle něj návrat uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…