Sobotka odmítl Kalouskovu nabídku na sbližování: TOP 09 by měla být demokratickou opozicí

29.11.2015 18:21

Volba nového předsedy opoziční TOP 09, kterým se dnes stal Miroslav Kalousek, premiéra apředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku nepřekvapila. Je podle něj ale důležité, do jaké míry bude strana pod Kalouskovým vedením plnit roli opoziční strany tak, aby to mělo nějaký smysl pro demokracii a vyzval ji, aby místo obstrukcí ve Sněmovně hledala argumenty. Sobotka to dnes řekl novinářům před odletem do Bruselu na mimořádný summit EU a Turecka k migrační krizi.

Sobotka odmítl Kalouskovu nabídku na sbližování: TOP 09 by měla být demokratickou opozicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Opozice má právo vládu kritizovat, ale nemyslím, že by meritum opoziční práce mělo spočívat v tom, že se blokuje Parlament a že se brzdí fungování Poslanecké sněmovny tak, jak jsem to viděli v uplynulých měsících," řekl Sobotka v souvislosti s opakující se snahu opozičních stran blokovat ve Sněmovně projednávání některých zákonů.

Podle premiéra neplatí, že čím jsou větší obstrukce, tím je lepší opozice. "Takže bych rád vyzval TOP 09, aby spíše místo obstrukcí hledala argumenty," řekl Sobotka.

Kalousek byl jediným kandidátem na nového předsedu TOP 09 po Karlu Schwarzenbergovi, který se rozhodl odstoupit kvůli vysokému věku a zdraví. Na sněmu strany dnes získal v tajné volbě hlasy 148 delegátů ze 171, tedy podporu 86,5 procenta. Ve svém dnešním projevu před delegáty nový předseda TOP 09 zdůraznil, že Česko čelí bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. Je podle něj třeba zabránit oligarchizaci společnosti a vládě "jediného osvíceného generálního ředitele" obklopeného polistopadovými rozvědčíky, tedy vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten na to reagoval prohlášením, že Kalousek je politický chameleon a strana by se před ním měla mít na pozoru. Podle Babiše je Kalousek konzistentní jen v programu Antibabiš.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…