Sobotka ohledně kvót varoval před hysterií a politikou izolace

01.10.2015 13:36

Česko je stále přesvědčeno o tom, že povinné kvóty pro přerozdělení uprchlíků nic nevyřeší, řekl dnes poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Unijní rozhodnutí o kvótách, v němž bylo Česko spolu s několika dalšími unijními státy přehlasováno, ale respektuje. "V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace," řekl Sobotka. Do Sněmovny dorazil na debatu o migrační krizi potom, co dopoledne zahajoval výstavbu továrny firmy Nexen Tires u Žatce.

Sobotka ohledně kvót varoval před hysterií a politikou izolace
Foto: David Daniel
Popisek: Sobotka s týmem, který připravoval Poslancův guláš

Premiér zopakoval, že Česká republika nepůjde cestou Slovenska, které chce kvůli rozhodnutí o povinné relokaci uprchlíků podat žalobu u Evropského soudního dvora. "Akceptujeme závěry ministerské rady ohledně přerozdělení 120.000 a z této pozice budeme dále vyjednávat," uvedl. Po tom, aby se Česko bránilo žalobou, volá část opozice.

"Nemůžeme se nechat vyloučit z debaty o dalším postupu, v takovém případě by naopak Česká republika opravdu přestala hájit svůj zájem. Neměli bychom podnikat kroky, které do budoucna oslabí naši pozici," zdůraznil Sobotka.

Hovořil i o výsledních posledního evropského summitu o migrační krizi. Zmínil mimo jiné obnovu kontroly vnější hranice Evropské unie, zřízení takzvaných hotspotů pro registraci migrantů a zlepšení spolupráce s Tureckem a podmínek uprchlíků v Sýrii a v jejím okolí. "Klíčová nyní bude co nejrychlejší a nejefektivnější implementace opatření," zdůraznil premiér.

Nejvíce efektivní cestou, jak migrační krizi řešit, je podle Sobotky porážka Islámského státu a stabilizace situace na Blízkém východě. Západ musí podle něho najít cestu k dohodě s Ruskem ve vztahu k Sýrii, musí být ukončena tamní občanská válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…