Sobotka olympiádu bojkotovat nehodlá. Do Ruska se chystá i Zeman

30.12.2013 19:00

Pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka nepokládá za vhodné, aby čeští politici bojkotovali nadcházející olympiádu v Soči. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK. Svou první návštěvu ve funkci premiéra chystá předseda sociální demokracie na Slovensko, zaměřit se chce i na pětici velkých zemí rozvíjejícího se světa, která používá zkratku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika).

Sobotka olympiádu bojkotovat nehodlá. Do Ruska se chystá i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Pokud jde o Soči, nechci tuto věc vylučovat," odpověděl Sobotka na otázku, jestli se na olympijské hry v Rusku chystá. "Jak už jsem dříve uvedl, nepokládám za vhodné, aby ústavní činitelé z České republiky bojkotovali olympiádu v Soči, pokládal bych to za velmi nerozumné, a naopak se domnívám, že otázku podpory ochrany lidských práv jsme schopni otevírat, pokud s Rusy nepřestaneme mluvit," doplnil. Do Ruska se chystá i prezident Miloš Zeman, který poletí na dva dny fandit českým sportovcům.

Jednou z priorit bude Čína

Pokud jde o další zahraniční cesty, Sobotka se chystá ve funkci ministerského předsedy nejprve na Slovensko, jak bylo zvykem i u jeho předchůdců. V zahraniční politice se pak chce soustředit zejména na zlepšování pozice České republiky v Evropské unii a budování užších vztahů s rychle rostoucími ekonomikami. "Podle mého názoru nutně potřebujeme zlepšit naše vnímání v Unii a zlepšit naši vyjednávací pozici, a tady to bude úkol jak pro premiéra, tak určitě pro ministra zahraničí," řekl Sobotka.

„Druhou linií je podpora našeho exportu v rychle rostoucích ekonomikách, zejména pokud jde o země BRICS, a tam to bude úloha jak pro ministra průmyslu a obchodu, tak také pro premiéra," uvedl dále šéf největší parlamentní strany, který jako prioritní zemi zmínil Čínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…