Sobotka otevřel dveře do vlády komunistům. A ti mu je velmi prudce zabouchli před nosem. Podívejte se na to

17.02.2017 15:27

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) otevřeně vyhlásil, že nebude proti spolupráci s KSČM na vládní úrovni, pokud to povolební situace dovolí. Na to sice už velmi negativně reagovali na sociálních sítích někteří poslanci pravice, ovšem podle reakcí ze strany KSČM to spíše vypadá, že nápad Sobotky se stane neprůchodným. Místopředseda KSČM Josef Skála totiž tvrdí, že komunisté necouvnou ze svých úvah o vystoupení z NATO, čímž ale spolupráci s komunisty podmiňuje právě Sobotka.

Sobotka otevřel dveře do vlády komunistům. A ti mu je velmi prudce zabouchli před nosem. Podívejte se na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela zákona o léčivech, kterou předkládal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Předvolební bomba, tahák na voliče, anebo spíše jen malinkatá bouře ve sklenici vody? Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky totiž nastal čas na to, aby sociální demokraté tzv. bohumínské usnesení, kterým sami sobě v roce 1995 zakázali spolupráci s radikály na vládní úrovni – tedy i s KSČM – pohřbili.

„Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace,“ řekl Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN), kde znovu připomněl i dosavadní spolupráci obou stran na krajské a komunální úrovni. Koalice s komunisty tak prý není problém.

Spolupráci sociální demokracie s KSČM na vládní úrovni připustil Sobotka už dříve, podmínil to ale určitými podmínkami, a to pokud by komunisté nezpochybňovali členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády.

I tak Sobotka svým prohlášením vyvolal značný rozruch. Předseda ODS Petr Fiala se totiž nechal slyšet, že je rád, že Sobotka odkryl karty. „Tak pro ČSSD by už vládní koalice s komunisty nebyla problém. Alespoň víme, na čem jsme (a voliči taky)...“ napsal Fiala na sociální síti Twitter.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že ČSSD už docházejí nápady, jak oslovit voliče, tak znovu zmiňuje spolupráci s komunisty. „ČSSD docházejí nápady. Jako obvykle navrhuje premiér Sobotka zvýšení daní, dál sní o své vládě s komunisty. Už chybí jen podpora M. Zemana," poznamenal ironicky Stanjura.

Zatímco se ale vedení ČSSD a dokonce i někteří poslanci a senátoři prolomení bohumínského usnesení nebrání, samotní komunisté to vidí jinak. Problémem je pro ně právě podmínka Sobotky na to, aby couvli od svých záměrů vystoupení Česka z NATO a nezpochybňovali už nadále členství v tomto paktu.

„Já si nedokážu představit takové rozhodnutí jménem KSČM, které by přistoupilo na souhlas s tím, abychom nesli spoluodpovědnost za politiku diktovanou Severoatlantickou alianci,“ uvedl k přímému dotazu pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Josef Skála. ParlamentníListy.cz se jej tázaly na to, zda by KSČM od rozhodnutí odejít z NATO upustila v souvislosti s možnou spoluprací ČSSD a KSČM ve vládě.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Tyhle pokusy nás přimět, abychom přestali oponovat politice, která je podřízena Severoatlantické alianci, jsou pro mne osobně nepřijatelné. Ať už po nás žádá někdo partnerství jakékoliv – tedy i ve vládě a jinde – tak to nemůže podmiňovat tím, že my budeme souhlasit s politikou, která porušuje mezinárodní právo a dopouští se i jiných nepěkných věcí,“ vysvětlil v této věci dále Skála.

Podle něj by levicová vláda mohla vzniknout jen za předpokladu, že by levicové strany měly nadpoloviční většinu ve Sněmovně. „Ovšem zatím průzkumy nenasvědčují tomu, že by to tak mohlo být, byť bych si to přál. Pravděpodobnost, že se tak stane, se tak zatím nerýsuje. Téma, jako takové, se tak tímto ocitá v jiném světle,“ řekl ParlamentnímListům.cz dále Skála. Bohumínské usnesení je však podle něj „zcela absurdní“. „A je o to absurdnější dnes, kdy se ukázalo, že dvě levicové strany v krajích i obcích úspěšně vládly a vládnou, takže je to dávno překonáno,“ dodal.

Jeho názoru se však velmi podivuje předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Štěch: Tím se vyřazují z aktivní účasti

„Když někdo z pozice opozice jenom kritizuje a káže ze třetích výkonných funkcí, jak by ty pozice naplňoval, tak to dlouhodobě není přínosné. Je to ale věc pana Skály, je o něm známo, že má radikálnější postoje, ale pokud by to byla linie celé KSČM, pak by ji to mohlo výrazně vyřazovat z aktivní společenské funkce,“ míní Štěch.

„O spolupráci a o tom, zda podporovat nějakou vládu, se většinou opravdu jedná až po volbách, když voliči rozdají karty, a pak jsou různá vyjádření na místě. Pokud by se ale komunisté uzavřeli a nezměnili svůj postoj v otázce NATO, tak by se na dlouhá léta vyřazovali z aktivní účasti,“ uvedl dále Štěch.

I on prý dlouhodobě dával najevo, že bohumínské usnesení pozbylo významu. „Myslím si, že praktická politika už ukazuje spolupráci ČSSD a KSČM na regionální úrovni v dobrém světle. Nejen ČSSD, ale prakticky celé politické spektrum více či méně nějak se zastupiteli, kteří jsou zvoleni za KSČM, spolupracují. To je ale správné, neboť kdybychom se měli za těch 28 let stále jenom dívat do minulosti, tak to by asi pro naši zemi nebylo dobré.“

Postoj premiéra Sobotky vůči komunistům ale není podle Štěcha nijak překvapivý, byť by se mohlo zdát, že je otázka bohumínského usnesení umělou záležitostí, jež se v určité rovině otevírá vždy před sjezdem ČSSD.

„Vede se o něm diskuse na půdě sociální demokracie prakticky stále, i když ne nějak silně. Velké množství členů to chápe tak, že bohumínské usnesení bylo přijato v nějaké době, pamětníci ale leckdy říkají, že bylo přijato za poměrně divné konstelace a někteří se v té době prý vůbec neorientovali v tom, o čem se to vlastně rozhoduje. Já jsem ale na tom sjezdu v Bohumíně tehdy nebyl, nebyl jsem ani členem ČSSD,“ podotkl dále pro ParlamentníListy.cz předseda Senátu a naznačil, že pokud by ČSSD ve volbách měla dostatek hlasů, pak by to vskutku nebránilo vytvoření čistě levicové vlády.

„Byli bychom ale nejradši, kdyby to byla menšinová vláda ČSSD s tichou podporou,“ dodal a zmínil i údiv nad tím, jak na Sobotkův nápad reagoval vicepremiér Andrej Babiš. Ten totiž uvedl, že „pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí i s ďáblem“.

„Překvapuje mne tato reakce pana Babiše, protože když se štítí jakékoliv spolupráce s komunisty, tak to neodpovídá praxi. Víme, že to v řadě regionů na úrovni komunální politiky je jinak, ale on teď dává najevo určité politické postoje, aby na pravici, kde chce sestavit vládu s ODS, nevyprovokoval nějakou nepřiměřenou reakci. Ovšem to je pokrytecké vzhledem k tomu, když víme, jak pan Babiš byl do roku 1989 aktivní...“ doplnil k tomu ironicky Štěch.

Dolejš: My také neříkáme ČSSD, co má mít, či nemít v programu

Jenže i další místopředseda komunistů Jiří Dolejš k tématu zaujal podobné stanovisko jako Josef Skála.

„Náš požadavek na jinou bezpečnostní alternativu, než je NATO, zastáváme dlouhodobě a chce-li se k nám chovat ČSSD jako k partnerům na levici, měla by to téma brát vážně a aspoň se o tom bavit. Ostatně podobně uvažuje možná až třetina občanů ČR,“ tvrdí Dolejš. Zrušení bohumínského usnesení ani podle něj nelze podmiňovat programově.

„My také neříkáme ČSSD, co má mít, či nemít v programu. I v oblasti zahraniční politiky odmítáme tabu, tím spíš, pokud by byla motivovaná služebným postojem k zahraničí. Máme svou odpovědnost před voliči. Nehrbíme se ani k Washingtonu, Bruselu, či Moskvě. KSČM je strana nejen česká, ale i evropská, i když chápeme potřebu změn v EU. Proevropská orientace vlády neznamená rezígnaci na národní zájmy. Společná Evropa bude funkční, jedině když na společná pravidla budeme aktivně působit,“ uvedl Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

Na druhou stranu dal v něčem Sobotkovi za pravdu. „Bohumínské usnesení z roku 1995 je v podstatě atavismus, který jen prodlužuje zbytečný schizmatismus levice. Ten je pro všechny na levici nevýhodný a bude jen dobře, když taková umělá bariéra padne. I v rámci levicové konkurence je možná určitá synergie výhodná pro občany. Lidi opravdu nezajímá toto dávné usnesení ještě z časů začátků předsedování Miloše Zemana, kdy se zahrnul do extremistického pytle kdekdo, aby pak oranžoví uzavřeli oposmlouvu s ODS. Co ale lidi enormně zajímá, je obsah vládnutí a důvěryhodnost politiky. A pro nás je jakákoliv politická spolupráce podmíněna především programově. Takže pokud to mohu shrnout, zájem zrušit Bohumín vítáme, pomohlo by to celé levici, ale bez podmínek a okřikování. Spolupráce na levici je přirozenější, než holporty s konzervativní a populistickou pravicí. Tak využijme toho, že jsme na té levici různí a právě v tom může být nakonec i naše síla,“ dodal Dolejš.

Nakonec se pozastavil i nad tím, proč Sobotka tvrdí, že levicová vláda momentálně nemá šanci. „Lámat hůl nad slabostí levice považuji za poraženecké. KSČM ambici na posílení levice v ČR má. Nepomůže tomu ale jakékoliv mistrování ze strany vládní ČSSD.“

Pokud by někdo členství v NATO zpochybňoval, pak by spolupráce s ním byla obtížná

Postoje Skály a ani Dolejše se mi příliš nelíbí, naznačil ParlamentnímListům.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „Pokud nechce KSČM couvnout ze svých stanovisek, pak je to samozřejmě problém, protože já si dokážu představit spolupráci s KSČM jen za předpokladu, že změní postoj k NATO a k Evropské unii, protože sociální demokracie pokládá členství v těchto dvou uskupeních za pilíře naší bezpečnosti. Pokud by však někdo toto členství zpochybňoval, tak by spolupráce s ním byla obtížná, až nemožná,“ pronesl Hamáček.

Ani podle jeho mínění nemá bohumínské usnesení v dnešní době místo. „Bohumínské usnesení je produktem své doby a politická realita se od té doby hodně změnila,“ souhlasí šéf dolní parlamentní komory se slovy předsedy vlády Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…