Sobotka označil Zemanův pohlavek za chyby v dokumentu za bonmot

29.01.2014 19:09

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vnímá kritiku chyb v návrhu na jmenování ministrů ze strany prezidenta Miloše Zemana jako jeden z jeho bonmotů. Návrh, v němž hlava státu našla šest chyb, vznikal podle Sobotky v sekretariátu Lidového domu.

Sobotka označil Zemanův pohlavek za chyby v dokumentu za bonmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

„Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot skutečně nemůže odpustit v žádné situaci, takže já to vyjádření pana prezidenta vnímám jako jeden z bonmotů, kterými je pověstný," uvedl na tiskové konferenci po prvním zasedání své vlády Sobotka.

„A možná na okraj k tomu vystoupení a k tomu hodnocení. Je tady staré pořekadlo: 'Co se škádlívá, rádo se mívá', a tak já doufám, že to bude platit i pro budoucí vztahy mezi panem prezidentem a nově vzniklou vládou," nechal se také slyšet ministerský předseda. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že kdyby dokument, pod nímž je jeho podpis, vznikal na Úřadu vlády, chyby by v něm nebyly. Šéfkou sekretariátu v Lidovém domě přitom dosud byla Běla Hejná, kterou si Sobotka nyní přivedl na Úřad vlády.

  • Sobotkův dopis s chybami ZDE

Šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu

Zeman dnes Sobotkovi při jmenování vlády vyčetl chyby ve jménech i kompetencích, kterými se budou jednotliví ministři zabývat. „Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," uvedl Zeman, který se sám párkrát v projevu přeřekl.

Hlava státu v krátké řeči ke členům vlády také uvedla, že kdyby se měla řídit striktně textem dokumentu, nemohla by některé ministry jmenovat. „Nejdřív jsem se lekl, a potom mi bylo líto pana premiéra, že jsme ho asi neměli tolik stresovat. Asi by se na to mělo příště lépe dohlédnout," řekl k tomu první vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Říkal jsem si, kdo má toho černého Petra, má v těch deskách napsáno, že 'nejmenuji', ale nakonec se ukázalo, že pan prezident chtěl asi potrápit pana předsedu Sobotku," vyjádřil své pocity druhý vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Taková akce jako je jmenování vlády si vyžaduje noblesu a nadhled," dodal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…