Sobotka po jednání s čínským premiérem: Česko by se pro Čínu mělo stát vstupní branou do EU

16.12.2014 13:13

Mnohovrstevnaté vztahy s Čínou by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly vést k tomu, že se Česko pro čínské podnikatele stane vstupní branou do Evropské unie. Sobotka to řekl novinářům v Bělehradě po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Oba představitelé se v hlavním městě Srbska účastní summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny.

Sobotka po jednání s čínským premiérem: Česko by se pro Čínu mělo stát vstupní branou do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Shodli jsme se s předsedou čínské vlády, že je důležité, aby vztahy mezi Českou republikou a Čínou měly několik vrstev,“ řekl Sobotka. Jde podle něj například o vztahy ekonomické, kulturní, zdravotnickou spolupráci nebo oblast dialogu o lidských právech a právním státě. „Chceme v takovýchto mnohovrstevnatých vztazích s Čínou pokračovat i v příštích letech,“ poznamenal také.

„Všechny tyhle kontakty, které mají řadu vrstev, by v konečném důsledku měly vést také k tomu, že Česká republika bude hrát roli jakési vstupní brány pro čínské podnikatele, pro Čínu v rámci Evropské unie,“ nechal se dále slyšet český premiér. Záznam jeho slov poskytl tiskový odbor úřadu vlády.

Jednalo se i o přímé letecké lince Praha–Šanghaj

Se svým čínským protějškem dnes Sobotka hovořil například o otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají. Li podle něj tento záměr podporuje. Sobotka také vyjádřil přesvědčení, že po schůzce vzrostla šance na to, aby Česko v roce 2016 hostilo summit premiérů zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16 + 1. Čínského premiéra Sobotka pozval do Prahy, on sám by se do Číny měl podívat na jaře příštího roku.

Do ČR přijedou čínské děti na ozdravný pobyt

Sobotka, podle něhož je platforma 16 + 1 pro Česko zajímavá tím, že mu dává možnost speciálních vztahů s asijskou velmocí, zmínil i další oblasti spolupráce obou zemí. Připomněl, že se příští rok v Česku uskuteční zdravotnický summit 16 + 1 a do ČR přijede skupina čínských dětí na ozdravný pobyt. V oblasti moderních technologií pak zase Česko bude hlavním partnerem technologického veletrhu, který se uskuteční v Šanghaji.

Oba premiéři se dnes podle Sobotky dotkli také otázky dialogu o právním státu. „Ten dialog může přispívat k vzájemnému pochopení, abychom lépe chápali svůj pohled na svět, své hodnoty, které vyznáváme,“ podotkl Sobotka, podle něhož byl letošní rok zlomovým pro česko-čínské vztahy.

Na okraj summitu se dnes Sobotka k bilaterálnímu jednání setká také se srbským premiérem Aleksandarem Vučičem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…