Sobotka po schůzce se Zemanem: Vládní krize může skončit za deset minut

04.05.2017 17:17

Prezident Miloš Zeman očekával, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podá demisi, ale nestalo se tak. Mezi oběma politiky se místo toho spustila velmi ostrá přestřelka, kterou občané České republiky zřejmě znovu hned tak neuvidí. K této přestřelce se vyjádřili i jednotliví politici. Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO konstatoval, že Sobotka dělá ostudu a že chápe počínání prezidenta.

Sobotka po schůzce se Zemanem: Vládní krize může skončit za deset minut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Já se panu prezidentovi ani nedivím. Pan premiér tady ničí výsledky této vlády. Tomu já nerozumím. Ale mě zaujala jedna věc. Pan premiér řekl, že ČSSD trvá na odchodu Andreje Babiše z vlády. A já se ptám proč, copak pan Sobotka nevěděl, že je pan Babiš podnikatel? My si za této situace neumíme představit, že by pan Sobotka dál zůstával premiérem,“ rozčiloval se v ČT Faltýnek.

Kabinet by podle jeho názoru měl dokončit práci prospěšnou pro všechny občany, ale Sobotka tady neustále poukazuje na pochybení Andreje Babiše, která ovšem podle Faltýnka neexistují. 

Posléze se ke slovu znovu dostal Sobotka, když po setkání s prezidentem republiky předstoupil před novináře. „Informoval jsem ho o tom, že podávám demisi kvůli problémům ministra financí Andreje Babiše. Já nemohu tolerovat situaci, kdy je členem vlády člověk podezřelý z daňových úniků, nebo nedokáže úspěšně vysvětlit zdroje svého majetku,“ řekl Sobotka. 

Nemluvě o tom, že Babiš veřejnosti opakovaně lhal o tom, že neovlivňuje svá média – MF Dnes a Lidové noviny. Nahrávky, které kolují po internetu, ukazují něco jiného a Sobotka to považuje za nepřijatelné.

Babiš sice podle premiéra odeslal dopis do sněmovny, ale v něm podle předsedy vlády nic nevyřešil. „Takže jsem celou situaci vyřešil tím, že jsem podal demisi, čímž končí celá vláda. Já jsem dnes panu prezidentovi předložil analýzu podnikatelských aktivit vicepremiéra Babiše a analýzu dopisu, který předložil,“ pokračoval Sobotka.

Předseda vlády zopakoval, že prezidenta informoval o tom, že vláda podá demisi k 15. květnu, s čímž byl Hrad obeznámen. Obvyklá forma podávání demise byla vždy vyjádřena písemně. Odmítl komentovat to, jak byl na Hradě přijat, protože nechce debatami o hradní schůzce zastínit fakt, jak velkým problémům Andrej Babiš čelí. Ty problémy jsou podle Sobotky tak velké, že to znemožňuje fungování vlády.

Sobotka odpovídal také na dotaz, jak se dívá na možnost, že Babiš zvažuje podání trestního oznámení na samotného premiéra. Podle Sobotky nějaká trestní oznámení krizi nevyřeší.

„Ta vládní krize může skončit během deseti minut, pokud Andrej Babiš uzná svoji odpovědnost a přednostní zájmy České republiky před svou touhou zůstat v pozici ministra financí. Podávání trestních oznámení já už vidím trochu jako zoufalství,“ uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…