Sobotka po sto dnech chválí vládu: Děláme dlouho očekávané změny a řešíme kostlivce

01.05.2014 12:21

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL má za sebou oněch pověstných prvních sto dní. Při této příležitosti a zároveň se symbolickým datem 1. máj její předseda Bohuslav Sobotka v tiskové zprávě zhodnotil působení své ČSSD. Poukazuje na velmi intenzivní práci na nových zákonech a řešení „kostlivců“, které zdědili od pravicových vlád. Zdůraznil návrat ČR do Evropy, rušení poplatků ve zdravotnictví či obnovení sociálního dialogu a valorizaci důchodů.

Sobotka po sto dnech chválí vládu: Děláme dlouho očekávané změny a řešíme kostlivce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka nejprve připomněl důsledné působení ČSSD v opozičních lavicích v minulých sedmi letech. Podle něj sociální demokraté důsledně vzdorovali nespravedlivým reformám a chybné politice plošných škrtů, které způsobily pravicové vlády Topolánka, Nečase a Kalouska.

„V předčasných volbách, které ČSSD v roce 2013 prosadila, sice získali sociální demokraté nejvíce hlasů, ale levice jako celek v Poslanecké sněmovně většiny nedosáhla. ČSSD dodržela svůj předvolební závazek a o vytvoření vlády nejednala ani s ODS, ani s TOP 09, tedy stranami odpovědnými za marasmus uplynulých let. Dohodli jsme se na vzniku vládní koalice s hnutím ANO a KDU-ČSL, které podobně jako ČSSD ve volbách odmítly minulou vládní politiku,“ připomíná premiér a naznačuje, že tak naplňují touhu po změně stylu a obsahu vládnutí.

Plníme sliby voličům

„Nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období plyne velmi rychle a zemi jsme bohužel převzali v nedobrém stavu. Naším cílem je zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti, kteří tu zůstali po Nečasově vládě, a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu,“ napsal do tiskové zprávy předseda ČSSD.

Vládní koalice podle něj čas od času prochází složitějšími diskuzemi, je ale schopna nalézat společná řešení. „Během prvních tří měsíců svého fungování tak nová vláda v rychlém tempu prosadila řadu pozitivních změn, na které občané čekali dlouhá léta,“ míní Sobotka.

Jako příklady uvedl premiér boj s nezaměstnaností a připomněl nové investice (nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi). „Obnovujeme fungování úřadů práce a připravili jsme novou aktivní vládní politiku zaměstnanosti. Měníme chování státu k seniorům. Vláda schválila zákon, podle kterého se vracíme k vyššímu růstu penzí, spravedlivě plně podle vývoje cen,“ zdůraznil. Vyzdvihl i práci na zákonu o sociálním bydlení či rušení poplatků ve zdravotnictví.

Celý text ZDE.

„Zrušené poplatky nahradí vyšší platby za státní pojištěnce. Stabilizujeme policii a poštu – nejsilnější bezpečnostní sbor má opět už jen jednoho řádně vybraného policejního prezidenta, prosazujeme navrácení mzdových prostředků, o které policisté a hasiči přišli za Nečasovy vlády. Bráníme rušení pobočkové sítě České pošty,“ ukazuje premiér na další řešené problémy.

Vracíme se znovu do Evropy

„Často doslova na poslední chvíli zachraňujeme prostředky z evropských fondů – vláda má jasný plán, jak letos účelně využít co nejvíce z 24 miliard, o které bychom jinak přišli. Vracíme se znovu do Evropy – chceme, abychom v Evropě hráli první ligu, zlepšujeme proto velmi rychle komunikaci a spolupráci s našimi sousedy a dalšími partnery. Díky tomu toho v EU už dnes prosadíme víc,“ ujišťuje premiér.

Připravujeme zvýšení minimální mzdy

Bohuslav Sobotka neopomněl v tiskové zprávě připomenout záměr opět zvýšit minimální mzdu a v tomto trendu pokračovat. V neposlední řadě psal o podpoře rodin s dětmi i obnovení zanedbaného sociálního dialogu.

„Odmítli jsme poskytnutí riskantních státních garancí na dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. Jadernou energetiku chceme v naší zemi rozvíjet i nadále, ale současně chceme minimalizovat cenová rizika pro odběratele elektřiny a státní rozpočet,“ vysvětlil premiér.

„Zpřísňujeme zákony proti lichvě a zneužívání exekucí, jdeme tvrdě proti daňovým únikům včetně přípravy zákonů umožňujících prokazování původu majetku a elektronickou evidenci tržeb,“ vyjmenovává Sobotka z celého balíku úkolů, které ČSSD spolu s koaličními partnery urychleně řeší.

„ČSSD je i nadále připravena učinit maximum pro to, aby nová vláda splnila svůj program a změnila naši zemi k lepšímu,“ deklaruje předseda ČSSD a obrací se na občany, aby podpořili kandidáty ČSSD do EP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…