Sobotka poděkoval Valachové za odvedenou práci. Měla by podle něj zmizet z volební kandidátky?

09.05.2017 19:40

Kateřina Valachová (ČSSD) podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) svým odvážným rozhodnutím rezignovat na funkci ministryně školství přispěla k politické kultuře v Česku. Předseda vlády před novináři po odpoledním jednání užšího vedení ČSSD nechtěl komentovat, kdo by ji mohl v čele úřadu nahradit. Dvojkou středočeské kandidátky by měla Valachová podle Sobotky zůstat, protože se ničeho nedopustila. Zprávu přinesla ČTK.

Sobotka poděkoval Valachové za odvedenou práci. Měla by podle něj zmizet z volební kandidátky?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Valachová oznámila, že k 31. květnu podá demisi kvůli kauze sportovních dotací. Uvedla také, že nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k odvádění pozornosti od jeho závažných problémů. Sobotka její krok ocenil. „Měla odvahu přijmout politickou odpovědnost za problémy, ke kterým došlo v rámci dotačního programu,“ řekl.

Ministryně podle Sobotky odvedla velký kus práce. „Určitě jí poděkuji, až se s ní sejdu, za to, co všechno pro školství a sport vybojovala,“ uvedl. Ve zjevné narážce na současné dění kolem Babiše prohlásil, že na rozdíl od jiných politiků nyní přijala Valachová politickou odpovědnost, i když s kauzou není spojena.

S Valachovou se chce Sobotka sejít, aby probrali situaci na ministerstvu. „Já v tuto chvíli nebudu komentovat otázku, kdo ji nahradí. Chci s ní mluvit o situaci na ministerstvu, slyšet její názor. Pak se rozhodnu, koho nominuji,“ uvedl.

Nevidí však důvod k jejímu konci na kandidátce strany. Vedení ČSSD v dubnu podpořilo Valachovou na druhé místo středočeské listiny za šéfa sněmovny Jana Hamáčka. „Nic neudělala. Naopak teď udělala velké gesto ve prospěch politické kultury v ČR,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…