Sobotka povede sociální demokracii do voleb na jihu Moravy

22.08.2013 20:15

Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) povede na jižní Moravě do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny předseda strany Bohuslav Sobotka. Rozhodlo o tom čtvrteční jednání představitelů krajské organizace ČSSD, řekl ČTK krajský tajemník Karel Kraus. Podle předpokladů jsou na dalších dvou místech místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek a třetím je dosavadní poslanec Jeroným Tejc.

Sobotka povede sociální demokracii do voleb na jihu Moravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté ve čtvrtek navrhli na kandidátku 34 lidí, což je maximální možný počet, v sobotu bude kandidátku schvalovat ještě Ústřední výkonný výbor ČSSD. Podle Krause už půjde pouze o formalitu.

Kdo bude příští premiér?

Jižní Morava představila silnou kandidátku, která se i díky preferenčním hlasům voličů patrně stane soubojem předsedy strany Sobotky s hejtmanem Haškem. Pokud sociální demokracie volby vyhraje, jeden z nich bude téměř jistě premiérem. Sobotka měl nabídku vést pražskou kandidátku, ale dal přednost své domovské organizaci. V Praze se do čela kandidátky ČSSD postaví předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil.

V Jihomoravském kraji zvítězili v roce 2010 ve sněmovních volbách právě sociální demokraté, kteří získali 23,35 procenta hlasů, a obhájili tak své vítězství z roku 2006.

ODS proti Sobotkovi nasadí Fialu

Lídrem ODS bude nestraník a profesor Masarykovy univerzity Petr Fiala, nedávný ministr školství. Lidovce povede taktéž akademik, vysokoškolský pedagog Jiří Mihola. Za komunisty bude jako lídr kandidovat jako už dříve ivančický starosta Vojtěch Adam. TOP 09 zveřejní svoji kandidátku dnes večer a další strany rozhodnou později.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…