Sobotka před novináři: Kdybychom měli zákon o státní službě, nemohl by Šiška řádit na ministerstvu

21.01.2014 10:03

Před jednáním Poslanecké sněmovny svolala tiskovou konferenci i ČSSD, za kterou vystoupil nový premiér Bohuslav Sobotka. Hovořil zejména o zákonu o státní službě, jehož návrh sociální demokracie na jednání předkládá.

Sobotka před novináři: Kdybychom měli zákon o státní službě, nemohl by Šiška řádit na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Prosazujeme plně účinný zákon o státní službě, aby byla odolnější proti politickým tlakům, aby byla schopna sloužit veřejnému zájmu,“ uvedl Bohuslav Sobotka. Předložený návrh prý ČSSD připravila už za Nečasovy vlády, protože nebyla spokojena, jak státní správa vypadá.

„S pobavením sleduji útoky ze strany TOP 09 a ODS na věci, které tam vůbec nejsou,“ obrátil se posléze premiér ke kritikům volby. Kritika údajného zrušení lustračního zákona je prý zcela nesmyslná. „Součástí zákonů, které už roky platí, je ustanovení, že lustrační zákon se členů vlády netýká,“ připomněl s tím, že tento zákon nabude účinnosti k prvnímu lednu příštího roku.

„Pan Kalousek se rozčiluje proto, že oni to nikdy nebyli schopni dotáhnout do konce,“ rýpl si dále Sobotka. „Žádná z těchto vlád nebyla schopna zajistit kompletní účinnost zákona o státní službě, který by nás přiblížil civilizovaným zemím,“ pokračoval. Připomněl, že v poslední době nás za to kritizovala i Evropská unie.

„Přijetím tohoto zákona nepochybně dojde k oddělení státní správy od politické reprezentace. Nebude možná ta devastace státní správy, které jsme byli svědky v minulém období,“ ujišťoval dále premiér. Pak připomněl, že kdyby zákon platil již v minulosti, nedokázal by například Vladimír Šiška tak rychle a snadno ovládnout Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…