Sobotka před poslanci: Kdybychom se nerozhádali s Ruskem, mohli jsme v Africe dělat mnohem více

18.06.2015 20:27

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mimořádné schůzi sněmovny o uprchlících jasně řekl, že plán Evropské komise zavést kvóty je špatný a chování EK v této věci je nepřijatelné. Prohlásil také, že EU škodí, když nemá lépe definovanou svou zahraniční a bezpečnostní politiku. Tyto slabiny se projevují ve chvíli, kdy na relativně blahobytný starý kontinent míří uprchlíci ze zemí „postižených arabským jarem“.

Sobotka před poslanci: Kdybychom se nerozhádali s Ruskem, mohli jsme v Africe dělat mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka u stolečku pro zpravodaje

V debatě na půdě dolní parlamentní komory vystoupil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já jsem přesvědčen, že se EU opět nachází na křižovatce. Krize, které čelí, nemohou vyřešit samy jednotlivé státy, musíme to řešit komplexně, což vyžaduje také pevné vedení Evropské unie. Toto vedení musí obstát a být dostatečně pevné a rozhodné,“ konstatoval Sobotka.

Dnes se bohužel ukazuje, jak EU škodí, když nemá lépe definovánu vlastní obrannou politiku i zahraniční politiku. Dnešní krizová situace by si to přitom vyžadovala, když je situace v okolí EU natolik nestabilní, a to i díky šíření liberální demokracie do oblastí, kde se to ne zcela hodí. EU v tomto smyslu působí jako ostrov stability a sociální jistoty, která nepochybně láká lidi z válečných a zbídačených oblastí.

Rusko nám dnes schází

Pokud EU zvolí špatná řešení, a já kvóty pokládám za špatné řešení, tak to jen posílí extremisty, posílí to radikální proudy, což v konečném důsledku může vést i k rozkladu EU, ke konci evropské integrace,“ varoval Sobotka. „Objektivně je třeba zmínit i narušené vztahy s Ruskem. Přitom by nám pomohla např. v oblasti Afriky spolupráce s Ruskem,“ pokračoval.

Téma imigrační vlny nepovažuje za sezonní, považuje ho za zásadní téma, které změní celou EU, a na České republice je, aby se na této proměně také podílela. Napřed si ale musíme říci, kde mají současné problémy své kořeny. Podle Sobotky je musíme hledat především v arabském jaru, jehož počátky vidíme v roce 2010. Začalo to v Tunisku, ale vlna změn se přelila i do Egypta, Libye a Sýrie a dnes máme v Sýrii občanskou válku, ve které proti sobě stojí několik bojujících skupin. Hrozivá je i situace v Iráku, která podle českého předsedy vlády dnes směřuje k rozpadu.

Trvá na dobrovolnosti případných přerozdělovacích mechanismů u uprchlíků. Cokoli jiného je pro Česko absolutně nepřijatelné. Evropská rada se dohodla na dobrovolnosti relokace uprchlíků, ale pokud to Evropská komise nerespektuje, je to podle Sobotky absolutně nepřijatelné. „Trváme na tom, že migrační toky mají regulovat jednotlivé národní vlády,“ řekl jasně předseda vlády s tím, že si na druhé straně uvědomuje jisté solidární povinnosti Česka v rámci EU, ale jen a pouze na základě svébytného národního rozhodnutí. Česko již dnes přispívá na stabilizaci třetích zemí, aby tamní obyvatelé ze svých domovů neodcházeli.

„Chci připomenout, že jsme se v roce 2015 rozhodli pro dobrovolné přesídlení patnácti syrských rodin z Jordánska,“ poznamenal premiér. Z postižených regionů jsme přijali i studenty a do stejných oblastí posíláme i lékařskou pomoc skrze program MEDEVAC. Česká republika tedy rozhodně nestojí stranou.

Na ekonomickou migraci nejsou žádná práva

Česká republika se mezinárodními smlouvami zavázala pomáhat politickým uprchlíkům a lidem, kterým jde o život. Ti i u nás musejí dostat šanci na život. „Ale na ekonomickou migraci nejsou žádná práva,“ připomněl premiér. Česko stojí o ekonomické uprchlíky v případě, že půjde o lidi, kteří mohou naší ekonomice v čemkoli prospět, pokud půjde o vzdělané lidi a kvalifikovanou pracovní sílu, pak je můžeme v Česku přivítat, jinak ne.

„Evropská unie musí přehodnotit současnou návratovou praxi, která buď neexistuje vůbec, nebo je neefektivní,“ poznamenal dále premiér. Lidé, kteří jen chtějí čerpat z evropských sociálních systémů, k tomu podle předsedy vlády nesmějí dostat šanci. Pokud navíc z krizových zemí odejdou především elity, jen to roztočí další kolo migrační spirály, protože problematické regiony budou pro život stále nevhodnější. A systém kvót by tuto spirálu nezastavil, ale spíše ještě přiživil.

„Nemůžeme zavírat oči před realitou, nemůžeme zavírat oči před šířením nenávisti proti uprchlíkům... Ale současně nemá smysl přijímat systém, který jen zhorší situaci,“ zaznělo od předsedy vlády. V závěru přislíbil, že bude Parlament informovat o dalším vývoji situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…