Sobotka promluvil z ČT o prodeji OKD: Svědomí mám čisté. Proč se raději nezajímáte, jak tam stát předtím přišel o většinu?

08.10.2015 20:12

Premiér Bohuslav Sobotka v křesle hosta čtvrtečního Interview ČT 24 ujišťoval občany, že se teď v Bruselu nehlasuje o trvalém přerozdělovacím systému kvót. Česká republika totiž není jako jediná proti tomuto systému. Doplnil také, co by EU opravdu měla udělat, přičemž se zastal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), jenž podle premiéra není nijak radikální. Zmínil také kauzu OKD, ve které prý má svědomí čisté.

Sobotka promluvil z ČT o prodeji OKD: Svědomí mám čisté. Proč se raději nezajímáte, jak tam stát předtím přišel o většinu?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka v USA

EU teď schválila dva jednorázové přerozdělovací projekty a ještě nejsou známy ani jejich výsledky. Dokud nebudou známy, nemá smysl trvale přerozdělovat uprchlíky.

„Kvóty uprchlíky nezastaví. Ani žaloba proti kvótám ty lidi nezastaví. Schengenský systém se musí upravit tak, aby uměl pracovat s migračními vlnami.“ Premiér připomněl, že i německá kancléřka Angela Merkelová volá po zastavení této vlny. To obnáší i vznik azylových středisek, kde budou běženci registrováni. Podle Sobotky musí skončit praxe, během níž chodí tisíce lidí po našem kontinentu, aniž o nich něco víme. Nejvíce to dopadá na Německo. „Ale oni si za to tak trochu mohou sami,“ podotkl předseda vlády.

Teď je podle Sobotky zásadní posílit potravinovou pomoc v uprchlických táborech. Stejně tak je nezbytné v útlumu migrační vlny spolupracovat s Tureckem. Ruku k dílu musí přiložit i Česká republika a činí tak. Premiér by byl rád, kdyby se podařilo navýšit pomoc OSN, které docházejí peníze. Na domácí scéně považuje premiér za zásadní, aby se vedla věcná debata o tomto problému bez zbytečného vyvolávání strachu.

Z úst premiéra také zaznělo, že v ČSSD sice běží debata o migrační krizi a většina členů strany stojí za názorem vlády a to včetně názorů ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten podle premiéra není nijak radikální.

V závěru pořadu došlo také na pokračování kauzy OKD, o které bude rozhodovat soud. Premiér už byl podat vysvětlení v pozici svědka. Předseda vlády kauzu rozhodně bude sledovat. Zároveň ovšem zdůrazňoval, že se vláda v privatizaci opírala o stanovisko nezávislého znalce a tento posudek se zpochybňuje až jedenáct let poté. „Já mám svědomí čisté,“ ujišťoval host. „Je zajímavé, že se řeší prodej minoritního podílu, ale nikdo neřeší, že během divoké privatizace přišel stát o majoritu,“ pokračoval premiér.

Zmíněný znalec stojí před soudem, ale je to jedenáct let poté a i dnes je třeba počkat na pravomocný verdikt soudu. Dokud ten nerozhodne jinak, je každý člověk považován za nevinného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…