Sobotka prozradil, čeho se při jednání nevzdá. Majetkových přiznání a zrušení poplatků

10.11.2013 20:52

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka prozradil, že při vyjednáváních o vládě se stranami ANO a KDU-ČSL nebude ochotný ustoupit od majetkových přiznání a zrušení poplatků u lékaře. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Sobotka prozradil, čeho se při jednání nevzdá. Majetkových přiznání a zrušení poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Povolební epizoda s pučisty podle Sobotky skončila. Hodně tomu prý napomohla rezignace Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha. Teď prý bude v ČSSD lepší situace.

Jako cynik bych řekl, že jsem na „mydlení“ schodů zvyklý

„No, kdybych byl cynický, tak bych řekl, že jsem na takové věci zvyklý z těch minulých měsíců,“ odpověděl šéf strany na otázku, zda se neobává, že mu budou zmínění kolegové všemožně „mydlit“ schody.

Sobotka se prý těší na schůzi s prezidentem Milošem Zemanem. Chce se ho zeptat na pozadí lánské schůzky a také domluvit časování povolebních vyjednávání.

Kdo jiný než lidovci, ANO a ČSSD by měl vytvořit vládu, která přinese změnu?

ČSSD prý podporuje koaliční smlouvu tří stran. „Lidovci nebyli ve Sněmovně, ANO je nová politická strana, my jsme byli sedm let v opozici. Kdo jiný by měl spolupracovat na příští vládě, když voliči požadovali změnu, než tyto tři strany,“ ptá se Sobotka. Prioritní je prý dosažení koaliční smlouvy.

Sobotka připustil, že hnutí ANO vyslovilo legitimní požadavek na obsazení křesla šéfa Sněmovny. Vše ale záleží na dohodě, protože sociální demokraté jako nejsilnější strana budou o post usilovat také.

Od majetkových přiznání a zrušení poplatků ve zdravotnictví neustoupíme

Největší překážkou ve vzniku nové vlády by mohly být programové priority ČSSD v podobě zvýšení firemních daní a úpravě církevních restitucí. Sobotka si ale přesto věří: „Myslím, že existuje prostor a my máme řadu návrhů, se kterými chceme přijít.“

Šéf ČSSD ale odmítl, že strana ve vyjednáváních obětuje zákon o majetkových přiznáních. To se prý stalo v minulosti a Sobotka už to nechce znovu opakovat. Neustoupí ani od zrušení poplatků ve zdravotnictví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …