Sobotka prý Zemanovi řekl, co si myslí. A připomněl mu Ústavu

05.12.2013 18:15

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem nevyjádřil jasně na otázku, zda prezident bude ochoten jmenovat ministrem zahraničí Lubomíra Zaorálka. Sobotka pouze na krátkém setkání s novináři po jednání se Zemanem pouze uvedl, že konkrétní jména ve vazbě na konkrétní ministerstva se neřešila. Zároveň ale zopakoval, že všichni předchozí prezidenti vždy akceptovali návrh předsedy vlády a jím navržené kandidáty do ministerských funkcí jmenovali.

Sobotka prý Zemanovi řekl, co si myslí. A připomněl mu Ústavu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman se svým tajemníkem Jaroslavem Hlinovským

A v čem se oba politici, kteří si příliš blízcí nejsou, shodli? Ve věci obsazení postu policejního prezidenta. „Nepokládám za šťastné, že máme podle některých právních výkladů dva policejní prezidenty,“ podotkl v této souvislosti Sobotka.  Shodli se  také na tom, že by měl být přijat zákon o státní službě. Podle Sobotky by měl začít platit v polovině příštího roku.

Zeman dostal od předsedy sociálních demokratů první část návrhu koaliční smlouvy, v níž jsou již zapracovaná stanoviska lidovců a hnutí ANO.

Podle Sobotky se o jménech ministrů bude debatovat až po návratu šéfa lidovců Pavla Bělobrádka z jeho současné návštěvy USA.  Podle Sobotky by ministři neměli být jen politici, ale také odborníci, kteří svému oboru rozumějí.

A jak reagoval Sobotka na dnešní prezidentova slova, podle nichž má dle české Ústavy právo kandidáty na ministry nejmenovat do funkce? „Řekl jsem svůj názor na Ústavu, žijeme v parlamentní demokracii, kde se vláda odvíjí od sněmovny, ne od vůle prezidenta,“ poznamenal Sobotka.  

Zda bude  v ČSSD vnitrostranické referendum o vládě, zatím není jisté. Záležet bude, jak Sobotka také uvedl, na rozhodnutí ÚVV ČSSD, který bude jednat v sobotu 14. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …