Sobotka prý trvá na ministerstvu pro Zaorálka. Klidně půjde do střetu se Zemanem

07.12.2013 8:01

Podle informací Práva navrhne Bohuslav Sobotka na ministra zahraničí svého spojence a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Problém je ale v tom, že proti tomu je prezident Miloš Zeman. Spor o to, kdo nakonec prosadí svou, tak může oddálit vznik vlády.

Sobotka prý trvá na ministerstvu pro Zaorálka. Klidně půjde do střetu se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

ČSSD, ANO a lidovci jednají o vzniku vlády a rýsuje se již i dohoda o obsazení ministerstev. Lidovci sice nejsou spokojeni s tím, co jim pravděpodobný budoucí premiér nabízí, ale jako nejostřejší spor se jeví post ministra zahraničí. Neshoda v tomto případě panuje mezi šéfem sociálních demokratů a prezidentem.

„V seznamu kandidátů na ministra figuruje Zaorálek na postu šéfa diplomacie. Sobotka je rozhodnutý ho předložit prezidentovi a počká si na jeho reakci,“ řekl v pátek Právu zdroj blízký šéfovi ČSSD.

Jenže prezident Zeman má prý k Zaorálkovi takové výhrady, že nedovolí, aby ministerstvo zahraničí vedl. Informoval o tom již ve středu rovněž deník Právo. „Prezident spoluvytváří zahraniční politiku a je pro něj nepředstavitelné, že by měl spolupracovat právě se Zaorálkem. Nikdy ho nejmenuje,“ řekl Právu zdroj blízký Zemanovi.

Bohuslav Sobotka přesto nadále se Zaorálkem na post ministra zahraničních věcí počítá.

Jak situaci vnímají koaliční partneři?

Šéf ANO Andrej Babiš je prý k postoji prezidenta a jeho případným zásahům do personálního obsazení vlády vstřícnější. „Vyloučit se to nedá. Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová,“ řekl novinářům.

Za lidovce se k otázce vyjádřil místopředseda strany Marian Jurečka. Podle Práva se domnívá, že by si Sobotka měl jména ministrů se Zemanem předjednat. K možnosti odmítnout navrženého kandidáta však uvedl: „Pokud prezident jmenoval premiéra, tak si tím zúžil manévrovací prostor a navrhovaného ministra odmítnout nemůže,“ cituje deník Mariana Jurečku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…