Sobotka řečnil před ÚVV tři čtvrtě hodiny. Stanou se z nás zemanovci a skončíme, varoval

10.11.2013 10:58

V žižkovském hotelu Olšanka se od devíti hodin koná jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Mělo by potvrdit pozici předsedy Bohuslava Sobotky. Ten podle svých vlastních slov bude prosazovat svolání mimořádného sjezdu strany, rovněž by měl být sestaven vyjednávací tým pro jednání o příští vládě.

Sobotka řečnil před ÚVV tři čtvrtě hodiny. Stanou se z nás zemanovci a skončíme, varoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav sobotka

Od jednání se očekává rozhodnutí vnitrostranické krize, vzniklé po výzvě předsedy Bohuslava Sobotky k odstoupení. Sobotka však tlak ustál a již před jednáním museli rezignovat naopak jeho oponenti. Od jednání se očekává potvrzení Sobotkovy pozice.  

„Nejdůležitější rozhodnutí na jednání ÚVV se bude týkat usnesení předsednictva, které bylo přijato 27. října a ve kterém byl předseda sociální demokracie vyřazen z vyjednávacího týmu,“ zdůraznil na tiskové konferenci před začátkem jednání Sobotka.

„Další důležitou věcí, kterou chci navrhnout, je, aby byla ve straně zahájena diskuse o způsobu, jakým se sociální demokracie vyjádří k programu příští vlády. Jestli bude ČSSD chtít  dojednat rozumné programové podmínky pro vznik příští vlády s ANO a KDU-ČSL, tak o těchto podmínkách musí rozhodnout buď ÚVV nebo vnitrostranické referendum, v němž by se vyjádřili všichni členové strany,“ zdůraznil dále.

Po zkušenosti posledních dní by Sobotka také rád změnil vnitrostranické procedury ČSSD. „Měli bychom změnit naše pravidla pro primárky a otevřít je pro všechny členy sociálnědemokratické strany,“ uvedl. 

Samotné jednání zahájilo vystoupení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které podle zdroje ParlamentníchListů.cz nepřineslo žádné překvapení. Sobotka předložil již dříve avizované návrhy a opakoval, co již bylo několikrát řečeno. Po něm v řečništi vystoupil Milan Chovanec, místopředseda, který se účastnil schůzky v Lánech, ale poté přešel na Sobotkovu stranu.

Sobotkův projev pro Českou televizi okomentoval expremiér Vladimír Špidla. Podle něj se Sobotka v přibližně čtyřicetiminutovém projevu hodně věnoval tématu vnitrostranického referenda, což podle Špidly ukazuje, že cítí odpovědnost před členy strany. Rovněž potvrdil, že Sobotka navrhl uspořádání stranického sjezdu v lednu.

Jednání se zúčastnil i Michal Hašek, donedávna první místopředseda strany a Sobotkův hlavní oponent. Nyní po rezignaci již není členem ÚVV, proto na jednání přišel jen jako poslanec. „Jsem tu jen na galerii, jako host,“ řekl novinářům. S projevem se prý vystoupit nechystá, neboť vše podstatné už z jeho strany bylo řečeno. Hašek očekává, že ČSSD se na jednání bude věnovat zejména tomu, co jí čeká, především povolebnímu vyjednávání. 

S projevem naopak vystoupil Haškův souputník, bývalý předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Ve svém projevu, který byl prý delegáty přijat celkem příznivě, oznámil, že nebude znovu kandidovat na předsedu poslaneckého klubu ČSSD. „Považoval bych to za určitý trik, který určitě nepatří k tomu, co vyznávám,“ řekl pak před sálem novinářům.

Zprávu budeme podle vývoje jednání doplňovat


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…