Sobotka řekl Babišovým novinám: Politika má být soubojem politických programů, a ne podnikatelských skupin

11.04.2015 9:36

O tom, jak chce ČSSD omezit moc oligarchů na politiku, jak chce čelit střetu zájmů Andreje Babiše, jaký je postoj sociální demokracie k veřejnoprávním médiím nebo jaká opatření zavést, aby se zvýšila konkurenceschopnost Česka, diskutoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s novináři Mladé fronty Dnes. Její dnešní vydání přináší s premiérem obsáhlý rozhovor.

Sobotka řekl Babišovým novinám: Politika má být soubojem politických programů, a ne podnikatelských skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve snaze omezit vliv oligarchů, což je zřejmě myšleno jako omezení moci Andreje Babiše, prý sociální demokracie chce nastavit jasná pravidla pro financování stran. Mají být limity pro sponzory, pro kampaně, rozšířit se má používání transparentních účtů. „Jsem také pevně odhodlán podpořit realizaci všech opatření organizace GRECO, která sdružuje skupinu států v boji proti korupci. Je to jedna z cest, jak oslabit vliv velkých peněz v politice,“ uvedl Sobotka s tím, že je skutečně otázkou, zda politika má být soubojem podnikatelských skupin.

Prý nejde jen o Babiše. Premiér poukázal na to, že senátorský mandát získal Ivo Valenta, majitel společnosti Synot. „I další velcí podnikatelé můžou mít ambici napodobit Babiše,“ vyjádřil Sobotka své obavy a k tomuto tématu pak dodal: „Já jsem stoupencem toho, aby politika byla soubojem politických programů a politických stran, ne, aby se zvrhla do souboje podnikatelských skupin.“

Zatímco jsme se potáceli v aférách, Poláci postavili dopravní infrastrukturu a Slováci přijali euro

Odmítl, že by byl rukojmím Andreje Babiše. Naopak vládu, kterou s jeho hnutím a s lidovci sociální demokraté vytvořili, považuje za úspěšnou. „Dali jsme zemi stabilitu, kterou potřebujeme, abychom dohnali věci, které se strašlivým způsobem zanedbaly. Potáceli jsme se v aférách, nestabilních vládách, nepromyšlených reformách. Mezitím Poláci postavili dopravní infrastrukturu, Slováci přijali euro a dnes nás začínají předhánět v tempu hospodářského růstu,“ prohlásil premiér s tím, že pokud bychom pokračovali ve zmatcích, začali by nás opouštět zahraniční investoři.

Aby byla naše země konkurenceschopnější, je prý nutné provést reformy ve vzdělávání, reformy daní a změny v podpoře vědy a výzkumu.

Babišův střet zájmů bude vytvářet složité politické situace

Premiér také prohlásil, že přínosy spojenectví ČSSD s hnutím ANO převyšují rizika. A jaká to jsou? „Hlavní riziko je, že Andrej Babiš vstoupil do politiky a nevzdal se ekonomického a mediálního vlivu. To vytváří střet zájmů a bude to vytvářet složité politické situace,“ obává se premiér s tím, že vodítkem, jak v takových případech postupovat, bude pro ČSSD veřejný zájem.

Sobotka nepřímo kritizoval veřejnoprávní média

Odpověděl i na námitku, že díky účasti ve vládě může být silný ekonomický a politický hráč Andrej Babiš ještě větší a silnější a zda to není pro budoucnost země větší riziko než například krátkodobý přínos v podobě stabilní vlády. Sobotka při odpovědi poněkud překvapivě nepřímo kritizoval veřejnoprávní média: „Věřím, že parlamentní demokracie je dostatečně životaschopná, pokud ji nebudeme ohýbat, pokud třeba budou silná veřejnoprávní média. Jako ČSSD nemáme důvod být spokojeni s mediálním diskurzem, který v nich dnes funguje, ale jsme připraveni postavit se na jejich stranu. Když dochází k novému kolu privatizace mediálního prostředí, veřejnoprávní média hrají důležitou roli,“ konstatoval Sobotka.

Často se mi stávalo, že jsem schůzky se Špidlou zaspal

Prozradil také, že každý den vstává již v půl šesté. Přiznal, že na něj měl v tomto ohledu „špatný vliv“ expremiér a jeho nynější poradce Vladimír Špidla. „V době, kdy jsem byl předsedou klubu, jezdil jsem s ním na schůzky na ministerstvo práce a tam jsme skutečně začínali ráno v šest. Často se mi stávala trapná věc, že jsem zaspal a přijel později,“ přiznal Bohuslav Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…