Sobotka s polskou premiérkou diskutoval o plynovodu Stork II i o dole Turów

12.12.2016 18:33

Předsedové vlád Česka a Polska dnes při bilaterálním jednání v Polsku podepsali další memorandum o pokračování projektu plynovodu Stork II. Novinářům to v závěru dnešního jednání se svou polskou kolegyní Beatou Szydlovou řekl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Od Polska také v příštím roce očekává, že předloží potřebnou dokumentaci ohledně plánovaného rozšíření hnědouhelného dolu Turów.

Sobotka s polskou premiérkou diskutoval o plynovodu Stork II i o dole Turów
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

O další podpoře projektu Stork II mají podle Sobotky obě země výrazný zájem. Nezávazné memorandum o politické podpoře podepsaly země i na začátku září. Vzájemné severo-jižní propojení plynárenských soustav by podle něj mělo být dokončeno do roku 2020.

Plynovod Stork II byl v roce 2013 zařazen mezi projekty společného zájmu Evropské unie, tedy projekty s přeshraničním přínosem a významem pro celou Unii, uvedl Úřad vlády. Česká vláda podle serveru Euractiv.cz na začátku června dostala informace, že se Polsko na projekt chystá uvalit tříleté moratorium. Kabinet proto v červnu zahájil diplomatická jednání, která vyvrcholila podpisem předchozího memoranda v polské Krynici.

Ohledně rozšíření dolu Turów, který leží nedaleko Frýdlantského výběžku, bude chtít Sobotka od polské strany konkrétní závazný termín pro předložení dokumentace. „Ustavila se česko-polská pracovní skupina, která věc posuzuje. Původně jsme počítali, že dokumentace bude předložena v příštím roce,“ řekl. Následně může dojít k přeshraničnímu řízení o posouzení vlivu plánu na životní prostředí, uvedl premiér.

Se Szydlovou se dnes Sobotka shodl na dotažení příprav nové smlouvy o policejní spolupráci. Česko by bylo rádo, kdyby byla smlouva podobná té, kterou nedávno uzavřelo s Německem. Szydlová dnes řekla, že smlouva by mohla být uzavřena v brzké době.

Česko a Polsko budou chtít na jednání Evropské rady otevřít téma antidumpingových řízení. „My jsme na minulém zasedání Evropské rady dostali od Evropské komise příslib, že návrh, který nás posune dál, už bude hotov,“ uvedl.

Jednání podle Sobotky potvrdilo fakt, že přes časté schůzky s polskými představiteli na evropské úrovni či úrovni Visegrádské čtyřky (V4; Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) je důležité pořádat i podobná bilaterální jednání. „Když se o naše vztahy nebudeme dobře starat, mohou tu být určité problémy,“ řekl novinářům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…