Sobotka se Zaorálkem mají výhrady k pozemním zátahům proti Islámskému státu

16.11.2015 19:12

Případná pozemní operace proti takzvanému Islámskému státu není podle členů české vlády jednoznačným řešením krize v Sýrii. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po dnešní mimořádné schůzce k vyhodnocení bezpečnostních opatření po teroristických útocích v Paříži řekl, že pozemní akce je sice nutná, ale klíčem k řešení situace v Sýrii je dohoda velmocí a dalších aktérů krize. Před riziky pozemní operace dnes varoval také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na web napsal, že pozemní akce Západu v minulosti vedly k posílení extremistů.

Sobotka se Zaorálkem mají výhrady k pozemním zátahům proti Islámskému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

"Trvale zdůrazňuji, že klíčem pro řešení situace v Sýrii není pozemní operace, ale klíčem je dohoda mezi Ruskem a USA, klíčem je dohoda mezi zeměmi, které se účastní vídeňského dialogu," odpověděl Sobotka na dotaz, zda je pravděpodobné, že po útocích IS na Paříž se Evropa zapojí do pozemního boje proti IS na území Sýrie.

Premiér dodal, že pozemní operace je sice nutná, ale nevyžaduje přímou účast evropských vojáků. "Souhlasím s tím, že bez pozemní operace není možné porazit Islámský stát, ale není nezbytně nutné, aby to byly pozemní operace evropské armády," uvedl. Nutným předpokladem je podle něj stabilizace poměrů v Sýrii.

Podle Sobotky existuje řada možnosti, jak se Evropa může zapojit. Lze využívat podpůrné letecké údery, dodávat munici, vysílat experty nebo pomáhat s výcvikem bojovníků, dodal.

Zaorálek: Je nutná dohoda mezi USA, Ruskem, Íránem a Saudskou Arábií

Ministr Zaorálek poukázal v souvislosti s úvahami o pozemní operaci na negativní zkušenosti z uplynulých let. "Mluví se o nutnosti pozemní operace proti ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě, dřívější název pro Islámský stát). Měli bychom si tedy připomenout: ve čtyřech posledních válkách v Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii za posledních 12 let vždy došlo k otevřenější nebo skryté zahraniční intervenci," napsal Zaorálek.

Všude, kde takto západní spojenci zasahovali, to vždy podle něj nakonec skončilo posílením nejextrémnějších skupin. "Nemáme-li tuto tragickou zkušenost znovu opakovat, je bezpodmínečně nutná široká dohoda, jejíž součásti musí být nejen USA a Rusko, ale také například Írán a Saúdská Arábie," dodal český ministr zahraničí.

Proti takzvanému Islámskému státu v současné době v Sýrii a Iráku zasahuje koalice vedená Spojenými státy pouze letecky. V oblasti se angažuje i Rusko, které leteckými údery podporuje armádu prezidenta Bašára Asada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…