A jejda: Andrej Babiš naštval Sobotku. Podle ČSSD se chová jak estébák

18.06.2015 7:56

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes označil chování ministra financí Andreje Babiše (ANO) k poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi za zcela nepřijatelné a bezprecedentní. Svolá kvůli tomu koaliční radu. Šincl v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj Ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně Šincla zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

A jejda: Andrej Babiš naštval Sobotku. Podle ČSSD se chová jak estébák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Kvůli konfliktu Babiše se Šinclem se dnes sešli nejvyšší představitelé sociální demokracie a poslanecký klub strany. „Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Po dnešním jednání politického grémia a poslaneckého klubu ČSSD proto svolávám jednání koaliční rady,“ oznámil po jednání ČSSD premiér.

Babiš ve středu podle serveru Novinky.cz popřel, že by Šincla zastrašoval. Serveru řekl, že poslanci nevyhrožoval, ale „četl některé citace monitoringu tisku“.

Šincl při úterním jednání sněmovny kritizoval Ministerstvo financí kvůli postoji k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo, ale pak svůj postoj začalo měnit. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Ve středu se pak kvůli novele zákona o pojišťovnictví sešlo několik koaličních poslanců, včetně Šincla a Babiše, a představitelů ministerstva financí. „Byl jsem připraven vyslechnout si argumenty, proč ministerstvo změnilo svůj původně kladný postoj k návrhu. Nerozumím tomu, že předseda ANO dal před věcnou diskusí přednost vytahování pomluv a zastrašování, které fakticky bylo vydíráním,“ sdělil Šincl. „Naprostým vrcholem bylo, když Babiš otevřel složku nadepsanou mým jménem a začal citovat směs domněnek a pomluv, týkajících se mých předešlých zaměstnání, majetkových poměrů, a dokonce i mé rodiny,“ doplnil.

PROHLÁŠENÍ ČSSD:

ČSSD odmítá způsob, jakým ministr financí Babiš osobně a pomlouvačně zaútočil proti poslanci Šinclovi v situaci, kdy poslanec realizoval své legitimní právo předkládat pozměňující návrhy k zákonům a rovněž své ústavní právo poslance dotazovat se během zasedání Poslanecké sněmovny na stanoviska a názory ministra financí. Situace, kdy Andrej Babiš na základě věcné kritiky návrhu zákona ze strany poslance Rozpočtového výboru Šincla shromáždil a začal šířit dehonestující informace o poslanci a jeho rodinných příslušnících je v našich poměrech bezprecedentní a v parlamentní demokracii nepřijatelná. 

Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů Parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické státní bezpečnosti. Parlament je oprávněn kontrolovat jak činnost vlády, tak ministerstva financí. 

Pokud by ČSSD takové chování Andreje Babiše přešla či tolerovala, vytvořila by tak precedent, v jehož důsledku by prostřednictvím podobného zastrašování mohla být umlčena jakákoliv demokratická kritika ministra financí, jenž je navíc současně i významným podnikatelem a majitelem řady médií, což již samo o sobě značně oslabuje možnost jeho veřejné kritiky.  

ČSSD pokládá zmíněný postup ministra financí spojený s naprosto zřejmým vyhrožováním za zcela nepřijatelný a žádá ministra Babiše, aby se za svůj postup a výroky na adresu poslance Šincla veřejně omluvil.

Politické grémium ČSSD doporučuje předsedovi svolat v této věci Koaliční radu

Politické grémium ČSSD doporučuje poslaneckému klubu ČSSD podpořit při hlasování pozměňovací návrh poslance Šincla, který omezuje nepřiměřené zisky pojišťovacích makléřů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…