Sobotka se kvůli vládě sejde se Zemanem až po Novém roce

26.12.2013 18:58

Šéf ČSSD a možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka půjde za prezidentem Milošem Zemanem s návrhem na obsazení vlády krátce po Novém roce. Uvedl to dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, konkrétní termín ale neuvedl. Původně se měla schůzka uskutečnit ještě do konce roku.

Sobotka se kvůli vládě sejde se Zemanem až po Novém roce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Zároveň se až po Novém roce sejde grémium ČSSD. Mohlo by to být 6. ledna, řekl dnes mluvčí strany Martin Ayrer. Na grémiu chce Sobotka s užším vedení strany probrat možné kandidáty na ministry za ČSSD. Následně má Sobotka zamířit na Pražský hrad, aby o personálním složení budoucího kabinetu jednal s prezidentem.

Zástupci vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se o víkendu dohodli, že koaliční smlouvu podepíší na Tři krále. Do té doby se už zřejmě nesejdou. Lidovci už své kandidáty na vládní posty oznámili, u ANO zůstávají otazníky nad možným ministrem dopravy. Sociální demokracie zatím o jménech oficiálně nemluvila.

O obsazení ministerstev se bude jednat

Za ČSSD by v kabinetu mohli usednout místopředsedové Milan Chovanec (vnitro) a Lubomír Zaorálek (zahraničí), dále členové stínové vlády Jan Mládek (průmysl a obchod), Marcel Chládek (školství) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví). Nejasná je situace kolem Ministerstva práce a sociálních věcí, stínový ministr Roman Sklenák je totiž předsedou poslaneckého klubu. ČSSD má mít rovněž ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí. Křeslo by mohl obsadit senátor Jiří Dienstbier.

Prezident Miloš Zeman už dříve připustil, že by některé kandidáty na ministry nemusel jmenovat. Hlava státu chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Zeman by podle svých dřívějších vyjádření nemusel souhlasit například s Martinem Stropnickým na postu ministra obrany. Sobotka ale věří, že Zeman nebude mít výhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…