Sobotka se lidem chlubil, jak drží Babiše na uzdě. A Českou republiku prý všichni dávají za příklad a závidí nám

18.09.2016 17:54

REPORTÁŽ „Všichni nám závidí. Dávají Českou republiku za příklad,“ tvrdil premiér Bohuslav Sobotka a pochvaloval si situaci ve státě na předvolební kampani ČSSD v Novém Jičíně. Podle něj jde Moravskoslezský kraj „hodně rychle dopředu“. Pak se věnoval i spolupráci s ANO: „Není to jednoduché vládnout ve vládní koalici, ale je to sociální demokracie, kdo je motorem fungování té koalice, a jsem to já, kdo se snaží udržet koalici pohromadě.“

Sobotka se lidem chlubil, jak drží Babiše na uzdě. A Českou republiku prý všichni dávají za příklad a závidí nám
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka přijel podpořit kandidáty do zastupitelstva Moravskoslezského kraje na setkání do Nového Jičína

Na začátku předvolebního setkání s občany předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka, který přijel podpořit místní kandidáty, pochválil hejtmana Miroslava Nováka, který je v kraji lídrem ČSSD, za 4,5miliardovou investici do silnic druhé a třetí třídy a stabilizaci zdravotnictví. „Jsem rád, že kraj dokáže zajistit dopravní obslužnost a že jde Moravskoslezský kraj hodně rychle dopředu. Není pasivní, jenom nečeká, kdo s čím přijde, ale že sám vytváří projekty pro lidi, a na regionu je to strašně vidět,“ tvrdil premiér. Zmínil i to, že přijel kvůli starostovi Nového Jičína, který není „úplně opotřebovaný, má taky řadu nápadů a velké množství energie“. „My jsme si řekli, aby svoji energii využil ve prospěch tohoto regionu, okresu Nový Jičín i v senátu. Nechceme vám ho vzít jako starostu,“ přislíbil Sobotka. Zároveň pochválil i to, že senát je orientovaný sociálně, protože jsou tam sociální demokraté nejsilnější skupinou. „Přijel jsem podpořit tyto dva konkrétní lidi,“ vysvětlil.

Sobotka: S Babišem to není jednoduché. Ale mně se povedlo udržet koalici

Sobotka pak připomenul, že vyhrál parlamentní volby, že vláda je stabilní. „Nepotácí se od jednoho hlasování ke druhému. Má dohodnutý jasný program. A ten krok po kroku naplňujeme. Není to jednoduché vládnout ve vládní koalici, ale je to sociální demokracie, kdo je motorem fungování té koalice, a jsem to já, kdo se snaží udržet koalici pohromadě,“ uvedl také Sobotka. „Udržet koalici s Andrejem Babišem není úplně jednoduchá věc, to si asi dokážete představit, ale mně se to povedlo,“ dodal. Pak ujistil, že ekonomika roste, a zmínil, že máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii.

Od 1. ledna zvednou platy lékařům a sestrám o deset procent

Premiér také seznámil veřejnost se svými dojmy z návštěvy Bratislavy, kterou navštívil v pátek v rámci summitu EU. „Všichni nám závidí. Dávají Českou republiku za příklad, jak to má hospodářsky fungovat. Konečně,“ uvedl Sobotka. Připomenul zrušení poplatků ve zdravotnictví, zavedení porodného na druhé dítě, zrušení druhého důchodového pilíře, snížení daní pro rodiny s dětmi, zvýšení penzí i to, že od 1. ledna začíná platit zákon o prokazování původu majetku, že zvýšili platy učitelům, zvyšují platy policistům a hasičům a od 1. ledna se zvednou o deset procent platy sestrám a lékařům. Zmínil, že chce pomoci i samoživitelkám a předložit zákon o sociálním bydlení.

Dvořák: Klobouk dolů, pane premiére!

Pak se ke slovu dostal starosta Nového Jičína a kandidát ČSSD do senátu Jaroslav Dvořák. „Klobouk dolů, pane premiére. S jedním z koaličních partnerů je to jeden velký boj a jsem rád, že se vám ho daří vybojovat,“ uvedl Dvořák. „Chci poděkovat za spoustu aktivit Mirkovi Novákovi, protože taky to nemá jednoduché, také ho různě okopávají, ale kraj se posunul. Je zde spousta témat, která se tady povedla,“ doplnil s tím, že čísla vypovídající o zaměstnanosti byla tragická, ale teď už je prý lépe. Vysvětlil i svou kandidaturu do senátu. „Zvažoval jsem to, protože jsem si připadal mladý. Ale když už jsem oslavil čtyřicítku… Když se to podaří, věřím, že zkušenosti, které jsem na radnici získal za šest let, mi už nikdo nevezme. Prošli jsme si i politickým bojem, který je i v Novém Jičíně, kde musím odrážet i různé útoky,“ dodal a požádal všechny, aby přišli k volbám, a slíbil, že v Praze bude pracovat s absolutním nasazením.
Představil se také současný hejtman Miroslav Novák, lídr kandidátky. „Jsme opravdu rádi, že jste přišli i v této slotě si s námi popovídat,“ reagoval na vytrvalý déšť, který provázel setkání, a tak přišlo asi třicet lidí včetně kandidátů a členů ČSSD v oranžových mikinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…