Sobotka se prý může těšit. Spadne mu do klína Nečasův jackpot

15.08.2013 11:33

Vyhrát volby bude za odměnu, zdroje budou. A tak se šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka spolu s Michalem Haškem, který mu sekunduje, mohou jen těšit, píše vedoucí ekonomické rubriky MF Dnes Jiří Štický.

Sobotka se prý může těšit. Spadne mu do klína Nečasův jackpot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ekonomický obrázek v Česku i celé Evropě se vyjasňuje a slibuje naplnit státní pokladnu dostatečnou měrou, aby vítězové voleb dokázali rozjasnit tváře lidu. A tím vítězem bude pravděpodobně Sobotkova ČSSD, píše Štický.

Včerejší zveřejněná čísla byla více optimistická, než kdo čekal. Papírově ukončují recesi v Česku i eurozóně. Ačkoli bychom je měli brát s rezervou, můžeme říci, že zlom hospodářského cyklu od od dlouhého klesání k růstu je evidentní. Podle údajů České národní banky by ekonomika měla růst reálně o 2,1 procenta příští rok, o rok později dokonce o 3,3 procenta, čímž by se tuzemské hospodářství vrátilo na předkrizovou úroveň.

"Zároveň půjde o období bez inflace a poprvé i bez obvyklého zvyšování regulovaných cen v lednu (s výjimkou vody). Prostě snová nástupní pozice na Úřad vlády," píše autor komentáře.

Nečasův-Kalouskův jackpot

V příjmech státní pokladny se díky růstu naplno projeví zvýšení spotřební daně vládou Petra Nečase. To předpokládaní vítězové voleb podle Štického ještě doplní vyšším zdaněním zaměstnanců s vyššími příjmy a vybraných podniků. Budou tak moci vládnout plnými hrstmi, tvrdí redaktor.

"Kam tento Nečasův-Kalouskův jackpot pravděpodobný premiér Sobotka nasměruje, zda bude celý či jen částečně prodejný, bude záležet na síle volebního vítězství sociálních demokratů," podotýká Štický.

Důležitá proměnná se prý ukrývá v Sobotkově hlavě. Coby ministr financí v Paroubkově vládě selhal, když podporoval "rozhazovačné orgie" na vrcholu konjunktury. Od té doby se prý ale drží zpět a patří v ČSSD k lidem, kteří populárními sliby šetří.

"Okolnosti včetně těch ekonomických mu přejí. Snad to podruhé bude levnější než poprvé," doufá Štický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…