Sobotka se pustil do imigrantů tak tvrdě, že ho srovnávají s Orbánem. Vážně, nevymýšlíme si

19.01.2017 20:03

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka mimořádně rozčílil své citlivější spoluobčany z lidskoprávních organizací a vůbec všechny příznivce multikulturalismu. V rozhovoru pro televizi ORF si dovolil odcitovat statistiky nepříznivě nakloněné migrantům.

Sobotka se pustil do imigrantů tak tvrdě, že ho srovnávají s Orbánem. Vážně, nevymýšlíme si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Rakouska Wolfgang Sobotka

Sobotka dlouhodobě prosazuje omezení počtu migrantů v zemi a svůj postoj zdůvodnil v diskuzním pořadu ZiB2 i pomocí statistik. „V roce 2014 jsme evidovali 10 400 spáchaných trestných činů žadateli o azyl, o rok později to bylo již 14 000 a loni dokonce 22 000,“ uvedl ministr vnitra v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi a doslova sypal z rukávu i další čísla, kterými rozhodně nepotěšil zastánce liberální migrační politiky.

„Devadesát procent žadatelů o azyl si není schopno najít práci a mají jen minimální příjem. Jejich integrace přitom může úspěšně fungovat jenom tehdy, pokud pracují,“ uvedl Sobotka, jehož strana ÖVP požaduje snížení horního stropu pro přijímání uprchlíků na 17 000 ročně. Na dotaz moderátora Armina Wolfa, co bude s těmi žadateli o azyl, kteří se do tohoto počtu nevejdou, zmínil Sobotka „registrační zóny na hranicích země a rozlehlost rakouských letišť“.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Sobotka také konstatoval, že vzhledem k opětovnému zavedení dublinského systému neočekává, že by se ke hranicím Rakouska stahovaly stovky a tisíce dalších migrantů. Zároveň také odmítl, že by snad žadatelé o azyl byli omezováni na svobodě pohybu. „Žadatelé o azyl nejsou v žádném vězení a minimálně cestu jedním směrem mají naprosto volnou. Směrem do své rodné země. Mohu s nadsázkou říci, že jsme mistři Evropy v repatriaci neúspěšných žadatelů o azyl.“

„V loňském roce jsme vrátili do zemí původu značné množství lidí a v roce letošním budeme ve svém úsilí ještě pečlivější,“ konstatoval Sobotka, který je díky svému nesmlouvavému postoji k migrantům v zemi stále populárnější. V rozhovoru pro ORF však odmítl, že by aspiroval na post šéfa strany, který pravděpodobně brzy uvolní Erwin Pröll. „Jsem rád, že mohu být ministrem vnitra, a plně podporuji Hanni Mikl-Leitner,“ uvedl Sobotka na adresu horké favoritky na převzetí role předsedy ÖVP, která mimochodem v nedávné minulosti vedla právě ministerstvo vnitra.

Zatímco u svých příznivců a většiny voličů ÖVP sklidil Sobotka potlesk na otevřené scéně, příznivci multikulturalismu a přijímání migrantů byli jeho slovy krajně rozhořčeni. „Něco tak nehumánního ministr říkat nemůže,“ napsala na svém twitteru jistá Gisela Sarjas. „Sobotka by si klidně mohl s Orbánem vyměnit místo a nikdo by si toho ani nevšiml,“ napsal s očividným znechucením další uživatel Twitteru Joachim Kovacs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…