Sobotka se s Babišem nedohodl na financování zdravotnictví

08.04.2014 10:38

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) nedohodl na financování zdravotnictví. Novinářům to při odchodu z jednání řekl Babiš, který ale věří, že se dohodu v rámci celého rozpočtu podaří najít ve středu. Původně měla dnes dvojice politiků jednat i s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), který chystá návrhy na úspory v resortu, ke schůzce ale nedošlo, prý kvůli nedostatku premiérova času.

Sobotka se s Babišem nedohodl na financování zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš dnes Sobotkovi předložil své analýzy, z nichž podle něj vyplývá, že náklady ve zdravotnictví rostou zejména pokud jde o lůžkovou péči, zatímco náklady na léky a ambulantní péči se v podstatě nemění. „Pan premiér to uznává, na druhé straně stále trvá na tom, abychom tam dali celé ty poplatky, a já říkám, že by bylo dobře, abychom také šetřili," podotkl Babiš k hlavnímu sporu o zvyšování plateb za státní pojištěnce.

Na tom se sice již vláda dohodla, aby nahradila výpadek za poplatky v nemocnicích, ale podle ministra financí došlo při jednání k nedorozumění. „Já jsem to bral, že hlasujeme jenom o roce 2014, naši ministři také a naši partneři to brali tak, že je to i na další roky," řekl dnes k nedorozumění Babiš. Zatímco zvýšení množství peněz pro nemocnice na letošek je již dohodnuto, o dalších letech se bude jednat dál.

Šéf hnutí ANO i ministr zdravotnictví Němeček věří, že se dohodu podaří najít již ve středu, kdy bude jednat předsednictvo vlády, kabinet i koaliční rada. Němeček dnes novinářům řekl, že chce příští týden na vládu předložit návrhy na úspory a větší transparentnost ve zdravotnictví. Týkají se zdravotního pojištění, zdravotní péče a přímo řízených nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…