Sobotka se snaží velet, seč může, ale má to těžké. Pálí na něj z Hradu, od Babiše i z vlastní strany. Politoložka Dvořáková radí, jak vzít alespoň Babišovi vítr z plachet

04.11.2016 19:23

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle politoložky Vladimíry Dvořákové snaží vzbudit rozruch a snaží se ukázat, že na politické scéně znovu přebírá politickou iniciativu. Bude to však mít složité, protože úplně jednotná není ČSSD a k tomu je tu ještě zesměšňování předsedy vlády, ze strany prezidenta Zemana. K dovršení všeho zlého tu je ještě silný koaliční partner Andrej Babiš (ANO), který s Milošem Zemanem může i spolupracovat.

Sobotka se snaží velet, seč může, ale má to těžké. Pálí na něj z Hradu, od Babiše i z vlastní strany. Politoložka Dvořáková radí, jak vzít alespoň Babišovi vítr z plachet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Politoložka Vladimíra Dvořáková v pátečním Interview ČT24 zhodnotila situaci v ČSSD. Dopis, který spolustraníkům poslal předseda a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle jejího názoru jistě vzbudí rozruch a takto byl ten dopis také myšlen. Předseda vlády musí totiž řešit trochu specifickou situaci, musí se vymezovat vůči koaličnímu partnerovi – Andreji Babišovi s jeho hnutím ANO.

Tohle jeho prohlášení ukazuje, že se Sobotka snaží převzít iniciativu. „Sobotkovo postavení je v tomto velmi složité, protože nejen že v ČSSD vždy existovaly frakce, ale Sobotka musí řešit i konflikty s prezidentem Milošem Zemanem, který se snaží Sobotku soustavně oslabit a zesměšnit. Do toho musí Sobotka řešit tlak koaličních partnerů a k tomu je tam ještě samotná postava Andreje Babiše,“ shrnula Dvořáková obtížnou situaci předsedy vlády. Někdy prý dokonce nelze vyloučit, že Miloš Zeman a Andrej Babiš útoky koordinují.

Sociální demokracie teď vede boj na několika frontách. Jeden se týkal i návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Česku. Tady Dvořáková zkritizovala nejen sociální demokraty, ale i lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. „To přijetí na Ministerstvu kultury profesionální nebylo. Takovéhle věci se všude projednávají předem s ministrem zahraničí,“ pronesla před kamerami paní profesorka.

ČSSD posléze zareagovala přehnaně, když prezident a další tři nejvyšší političtí představitelé v zemi zveřejnili silné prohlášení. Podle Dvořákové by stačilo, kdyby podobnou nótu vydalo ministerstvo zahraničí.

Ale zpět k situaci v ČSSD. Dáma má za to, že velké personální zemětřesení ve vládě spíše nemůžeme očekávat, protože už máme jen rok do voleb. Teoreticky je možné, že o místo příjde třeba ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ale pokud bude tento politik „odejit“, bude to podle Dvořákové znamenat, že sociální demokraté budou rezignovat na získání mladšího liberálně smýšlejícího voličstva.

Co by tedy měla sociální demokracie dělat? „Dala bych příklad. Když Andrej Babiš mluví o tom, že by zařídil vyrovnaný rozpočet, kdyby bylo na něm, tak by bylo namístě se ho zeptat, jak to udělá, kde bude škrtat, zda v sociální oblasti, ve školství nebo kde,“ předložila jeden nápad politoložka.

Bohuslavu Sobotkovi podle jejího názoru slouží ke cti, že se snaží mírnit konflikty ve vládě. Kdyby dnes některá z koaličních stran vládu shodila, podle politoložky jí to uškodí. Andrej Babiš by navíc neměl zapomínat, co se stalo po krajských volbách, když se rodily i koalice stojící proti hnutí ANO. Toto se může Babišovi stát i po příštích parlamentních volbách, pokud nezapracuje na určité otevřenosti svého hnutí vůči ostatním stranám. Jinak mu hrozí, že bude mít minimální koaliční potenciál. V souvislosti s Andrejem Babišem hovořila o tom, že voliči se často dovolávají slušnosti v politice, ale nakonec volí spíš politiky, kteří na slušnost moc nedají. Vidíme to jak u nás na Babišovi, tak třeba i v USA na Donaldu Trumpovi.

ČSSD si také bude muset vybrat, zda se přikloní spíš k prezidentu Zemanovi, nebo se proti Zemanovi spíše vymezí. „Z toho, co jsem četla, bych řekla, že jsme sledovali nějaké výraznější vymezení proti Miloši Zemanovi,“ oznámila dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…