Sobotka se v novinách zmínil o Dienstbierově rezignaci

09.08.2014 9:25

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro Právo označil dohodu dosaženou s koalicí ohledně služebního zákona za úspěch. Sociální demokracie podle něj neměla v programu zavedení generálního ředitelství státní správy, ale přijetí zákona. Vyjádřil také uspokojení nad tím, že zákon má nyní ve sněmovně širokou podporu a norma tak překoná více než jedno volební období.

Sobotka se v novinách zmínil o Dienstbierově rezignaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Deník Právo přinesl v sobotu rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou a nemohl se vyhnout tématu služebního zákona a sporu, který vznikl mezi premiérem a ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem. Ten se totiž netajil tím, že se mu nelíbí kompromis, který koalice uzavřela s opozicí. Ta totiž dosáhla zrušení generálního ředitelství státní služby. Premiér Sobotka přesto o dohodě mluví jako o úspěchu vládní koalice.

„Většinu jeho (generálního ředitelství) pravomocí z hlediska koordinace výkonu státní správy jsme převedli na Ministerstvo vnitra a v systemizaci bude spolupracovat s resortem financí. Jsem přesvědčen, že to je model, který může fungovat, a pokládám ho za elegantní řešení,“ řekl Právu Sobotka.

Zdůraznil také, že tento zákon by měl přetrvat funkční období této vlády. „To, že jsme ve sněmovně získali širokou podporu napříč spektrem – možná až 150 hlasů, je velký úspěch, stejně, jako že bude platit od ledna příštího roku,“ vysvětlil svůj postoj Sobotka.

Nebudou ohroženy peníze z evropských fondů

„Jestli bude generální ředitelství, nebo státní správu bude mít na starosti náměstek na vnitru, je voličům celkem jedno. Jim záleží na tom, aby zde byly impulzy pro podporu růstu a investic. A kdyby se Parlament ještě měsíc hádal o generální ředitelství, tak by bylo ohroženo 500 miliard korun z evropských fondů,“ zdůraznil premiér okolnosti, které vedly k dohodě mezi vládní koalicí a opozicí.

Jiří Dienstbier se však netají tím, že podle něj generální ředitelství nemělo ze zákona vypadnout. Domnívá se prý, že se bez generálního ředitelství nepodaří odpolitizovat státní správu. Právo se premiéra ptalo, zda by měl pochopení pro případnou Dienstbierovu rezignaci.

„Myslím, že by to bylo úplně hloupé. V programu sociální demokracie jsme měli nový zákon o státní službě, nikoli zřizování generálního ředitelství,“ zdůraznil premiér.

Dientsbier nakonec své legislativce uvolnil a sám se bude věnovat další práci

Situace kolem služebního zákona se totiž v pátek vyhrotila. Ministr Dienstbier na brífinku ČSSD uvedl, že legislativci z jeho úřadu nemají čas na to, aby se podíleli na dalších úpravách normy. Sobotka ale před novináři oponoval, že na tom trvá. Oba politici si pak šli spor vyříkat do útrob sněmovny. Dienstbier nakonec na úpravy zákona uvolnil dva ze svých 19 legislativců.

Sám ale s přepracováním normy nesouhlasí a zaštiťovat ji podle svých slov nebude. Zároveň odmítl, že by jeho úřad na služebním zákonu nespolupracoval. Agendu prý už převádí na Ministerstvo vnitra.

Právo se premiéra ptalo na onu tiskovou konferenci, kde se Jiří Dienstbier tzv. vzepřel Sobotkovi. „Myslím, že to neznamená vůbec nic jiného, než že se ministr Dienstbier bude věnovat jiné práci, jíž má obrovské množství. Pokud jde o zákon o státní službě, tak na něm bude pracovat Ministerstvo vnitra. V žádném případě tady ale není problém. Během 14 dní bude připraven příslušný pozměňující návrh, o kterém bude sněmovna hlasovat, a pokračuje se dál,“ říká premiér. Dienstbier totiž vyhověl přání svého šéfa a do pracovní skupiny na Ministerstvu vnitra vyslal své zástupce.

Reformy přivedou do ČSSD mladé lidi

V rozhovoru pro Právo premiér hovořil i o významu vnitrostranického referenda, které prosazoval a které přes některé obavy nakonec dopadlo dobře. Prosazené návrhy podle něj povedou k reformě strany, k jejímu omlazení a prý i k zatraktivnění pro voliče. „Co se týče vnitřních reforem, tak samozřejmě samy o sobě nejsou klíčové. Klíčové je, aby sociální demokracie splnila očekávání voličů ve vládě. Sedm let jsme čekali na tuto příležitost a nesmíme ji promarnit,“ říká Sobotka.

„Pokud má sociální demokracie dlouhodobě garantovat svůj program spravedlnosti, solidarity a svobody, tak pro to musí mít dostatečný lidský potenciál,“ uvádí šéf ČSSD s tím, že právě reformy podle něj přivedou do strany nové lidi a zlepší výběr kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…