Sobotka se v tisku tvrdě pustil do Zemana s Babišem. Zmínil jejich údajný „mocenský pakt“

06.05.2017 8:57

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) existuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) „mocenský pakt“. Píše o tom dnešní deník Právo.

Sobotka se v tisku tvrdě pustil do Zemana s Babišem. Zmínil jejich údajný „mocenský pakt“
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

„Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří. Jestli Miloš Zeman odmítne Andreje Babiše odvolat navzdory jeho skandálům, tak to jednoznačně potvrdí jejich mocenský pakt,“ řekl Sobotka, který prezidentovi navrhl Babišovo odvolání z vlády. Babiš obvinění uváděná jako důvody, proč má být odvolán, odmítá. Zeman Sobotku kritizoval.

Ten se nyní k událostem uplynulých dní vyjádřil exkluzivně pro deník Právo. Mimo jiné například uvedl, že k demisi se již nebude vracet, neboť pro to nemá žádný důvod. „Předpokládám, že vláda dokončí svůj mandát bez toho, aby došlo k rozsáhlejší rekonstrukci vlády,“ zmínil.

Následně se pustil do Andreje Babiše, který podle něj absolutně selhal. „Návrhem demise vlády jsem otevřel cestu k tomu, aby se mohlo jednat o tom, že v nové vládě nebude Andrej Babiš. Dal jsem k dispozici i svou funkci a řekl jsem jasně, že netrvám na tom, abych v obnovené vládě byl jako předseda. Byl jsem na to místo připraven nominovat jiného sociálního demokrata,“ řekl s tím, že Babiš to odmítl a prezident Zeman se však vysmál Ústavě.

Babiše chce odvolat především kvůli problémům jeho podnikatelské minulosti a také lžím ohledně řízení médií a novinářů. Nyní by tak byl rád, kdyby Zeman respektoval Ústavu. „Pokud to pan prezident neudělá, tak to bude jednak velká rána pro politickou kulturu, ale také to bude snaha rozvalit ústavní pravidla, jaká v zemi fungovala dvacet let,“ řekl Sobotka. Andrej Babiš by pak podle něj měl upřednostnit zájem České republiky a nedržet se křečovitě křesla ministra financí. Zároveň dodal, že si nepřeje odchod ANO z koalice, neboť problém má jen Andrej Babiš. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…