Sobotka šel s novinářem na pivo. Takhle to dopadlo

17.04.2014 10:15

Redaktor MF DNES Václav Dolejší pozval na pivo premiéra Bohuslava Sobotku. Chtěl si s ním v neformálním prostředí popovídat o tom, jak zvládá svou funkci v čele vlády, kde stojí právě tři měsíce.

Sobotka šel s novinářem na pivo. Takhle to dopadlo
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

Zapříst neformální rozhovor s předsedou ČSSD podle redaktora není jen tak. Bohuslav Sobotka prý kromě literatury nemá prakticky žádného koníčka, takže debata místo témat jako jsou současné úspěchy hokejistů Komety Brno (odkud Sobotka pochází) rychle zamířila k politice.

Na Sobotkovi je podle redaktora Dolejšího vidět, že chce se svou vládou strašně moc uspět. Na druhou stranu ale ujišťuje, že ve funkci nechce „zblbnout“. Když mu redaktor připomněl, že úplně stejně se v roce 2010 vyjadřoval Petr Nečas, Sobotka namítl, že již ví, co to je moc, z doby, kdy se ve Špidlově vládě stal v jednatřiceti letech ministrem financí. „Lidé, kteří mě znají, říkali, že první tři měsíce to se mnou vůbec nebylo jednoduché,“ vzpomíná.

Podle redaktora ale premiéra osmnáct let v politice poznamenalo nezaměnitelně. I u piva prý občas mluví jako na schůzi. Na rozdíl od svých předchůdců ale nechce propadnout paranoii, kdo všechno na něj útočí. Má prý výhodu dlouholetého členství v ČSSD, takže velmi dobře ví, co od svých spolustraníků může čekat.

V programu ministerského předsedy mu chybí více času na samotné „vládnutí“. Ubírají jej prý nejrůznější ceremoniální povinnosti, neboť každá mezinárodní návštěva v Praze se prý jednáním, vojenskou přehlídkou a slavnostním obědem protáhne na půl dne. Schůzek má prý tolik, že jejich standardní délku již musel zkrátit z půl hodiny na čtvrt. Proto uvažuje, že úřadování v kanceláři vyhradí sobotní dopoledne, které doposud důsledně věnoval rodině.   

Nejcitlivějším tématem pivního klábosení měl být Sobotkův vztah s vicepremiérem, ale zároveň aktuálně největším rivalem Andrejem Babišem. K tomuto tématu se prý Sobotka vyjádřil stručně a vyhýbavě, ačkoliv již měl jazyk rozvázaný půllitrem piva, což prý byla jeho veškerá konzumace za celý večer.

„Nevěřím báchorkám, že chce vyvolat předčasné volby,“ ujistil Sobotka. Pak se ale „odvázal“ a zavtipkoval, že Babiš jej má v hrsti kvůli půlmiliardové pokutě, kterou Úřad vlády dostal za smlouvu s firmou ProMoPro ve známé kauze. Pokud prý do věci nevstoupí Babišovo Ministerstvo financí, které má jako jediné pravomoc rozhodnutí změnit, bude zaplacením pokuty vyčerpán letošní rozpočet Úřadu vlády, premiér s ministry Bělobrádkem a Dienstbierem zamknou Strakovu akademii, a půjdou úřadovat k Babišovi na Ministerstvo financí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…