Sobotka sezval straníky. Přijely stovky naštvaných lidí a hovořilo se od plic

17.03.2014 7:31

ČSSD v sobotu za velkého zájmu straníků debatovala o své modernizaci. Dorazili běžní straníci a potvrdili, že chtějí spolurozhodovat o kandidátkách i programu strany. Vnitrostranickými referendy chtějí zabránit rozhodování úzkých skupin v krajských organizacích. Kromě jiného upozornili na snahu kmotrů vlichotit se do přízně ČSSD. Sociální demokraté se podle zjištění Práva chtějí takovým „nájezdům“ bránit a uchránit stranu před jejich škodlivým vlivem.

Sobotka sezval straníky. Přijely stovky naštvaných lidí a hovořilo se od plic
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vedení sociální demokracie

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

Na sobotní konferenci jednali sociální demokraté o změnách ve straně s cílem zabránit dalšímu poklesu preferencí. ČSSD se totiž obává dalšího propadu, tak jak se to například stalo ODS. Premiér Bohuslav Sobotka a zároveň předseda ČSSD ji chce více otevřít a dát větší slovo běžným straníkům.

Podle zjištění deníku Právo byl o jednání obrovský zájem a dorazilo na 300 členů oproti předpokládaným 150. Debata prý byla velmi otevřená a přítomní bez obalu mluvili o svých obavách v souvislosti se zájmem voličů o ČSSD. Tentokrát se prý do hotelu Olšanka sjeli lidé často bez stranických funkcí, kteří nebývají delegováni na žádnou okresní či krajskou konferenci. Nikdo je nevyslal, ale využili příležitosti a přijeli a dali najevo svůj názor. „Sjeli se sem lidé napružení, nervózní z toho, že by sociální demokracie mohla dopadnout jako ODS,“ řekl Právu účastník pražské konference.

Právo informuje, že právě řadoví členové se bouří a chtějí stranu bez kmotrů a s referendy. „Debata byla velmi živá, bouřlivá a dynamická. Ukázala, že ČSSD je skutečně stranou plnou energie,“ řekl Sobotka k průběhu jednání.

Referendum se stane pravidelnou součástí stranické politiky

Jednou z priorit ČSSD je prý otevřít primárky členům. Konec by měl být s praxí, kdy o kandidátkách rozhoduje pět členů krajské organizace. Namísto toho by příště už rozhodovali všichni členové v daném obvodu.

Referendum se tak stane důležitým nástrojem v demokratizaci strany. Hlasování všemi členy by se prý ČSSD mohla vypořádat i s bohumínským usnesením. Proti tomu se údajně v ČSSD už staví značná část straníků. Vnitrostranické referendum by se tak mohlo stát pravidelnou součástí stranické politiky.

Členové strany upozornili na snahu různých „kmotříčků“ vlichotit se ČSSD. Odklánějí se totiž například od ODS, která je pro ně nyní už neatraktivní. Sociální demokraté projevili vůli postavit se těmto snahám. Strana nesmí dopustit, aby byla spojována se zajmy lobbistů a ovládána regionálními kmotry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …