Sobotka si pochvaluje dohodu dosaženou na probíhajícím summitu: Prý je dobrým předpokladem pro udržení Británie v EU

20.02.2016 6:44

Dohoda, kterou v pátek s britským premiérem Davidem Cameronem uzavřeli prezidenti a premiéři ostatních zemí Evropské unie, je podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky dobrým předpokladem pro to, aby se Britové v referendu mohli rozhodnout pro setrvání v Unii. Sobotka to řekl novinářům v noci po skončení summitu.

Sobotka si pochvaluje dohodu dosaženou na probíhajícím summitu: Prý je dobrým předpokladem pro udržení Británie v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Dohoda prý Cameronovi umožní vést efektivní kampaň

Výsledná podoba kompromisu, na jehož dojednání se podle Sobotky Česko aktivně podílelo, také Cameronovi umožní vést efektivní kampaň na podporu dalšího členství své země v EU. Sám Cameron dnes prohlásil, že v tomto smyslu po pátečním večeru kampaň povede. Vyhlášení referenda podmiňoval právě dohodou o nové podobě britských vztahů s evropským blokem.

Uzavření dohody nebylo jednoduché, poznamenal Sobotka. Velmi dlouhému čtvrtečnímu a pátečnímu jednání summitu předcházely měsíce rozhovorů. Česko v nich chtělo spojit dva cíle. „Zaprvé pomoci Británii, aby zůstala v Unii, a zároveň obhájit oprávněné zájmy našich občanů,“ řekl šéf české vlády. Výsledný kompromis podle něj ukazuje, že tento cíl se podařilo splnit.

Česko jako současná předsednická země takzvané Visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v maratonu jednání vystupovalo jménem celé čtveřice, ale také dalších asi deseti zemí ze středu a východu EU.

Základem české pozice byly podle premiéra nediskriminace českých občanů, rovné zacházení s evropskými občany v Británii a zachování svobody pohybu a možnosti pracovat v zahraničí.

Zájmy českých občanů prý obětovány nebyly

Sobotka v noci novinářům řekl, že cílem jednání bylo také najít vyvážený kompromis mezi snahou neznemožnit dohodu s Brity a skutečnou obhajobou zájmu českých občanů. „Je to strategická otázka budoucnosti Evropy a ČR musela jasně říci, že si přeje silnou Evropu s Velkou Británií,“ zdůraznil český premiér. Ani proto ale nelze obětovat zájmy vlastních občanů. „My jsme v rámci snahy udržet jednotu a dosáhnout shody s Británií do poslední chvíle a velmi energicky bojovali za práva našich občanů,“ řekl Sobotka.

Česko podle premiéra dokázalo zastavit původní britskou představu o úplném zrušení dětských přídavků, které pobírají v Británii pracující lidé z jiných zemí EU za děti, které zůstaly doma v jiné unijní zemi. Místo toho bude existovat možnost upravit indexací výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí. Domluveno bylo navíc přechodné období – okamžitě po vstupu mechanismu v platnost budou příspěvky upravovány jen u nových příchozích na pracovní trh a nově narozených dětí. Zaměstnanců, kteří už příspěvky pobírají, se změny dotknou až od roku 2020.

„Velká Británie s tím nesouhlasila, byla to jedna z věcí, která se dojednávala až na poslední chvíli,“ poznamenal premiér.

Dohoda se nemá vztahovat na pendlery

Indexace se navíc nemá stát precedentem pro budoucí možnou změnu dalších sociálních dávek vyplácených do zahraničí.

Nebude se také vztahovat na zaměstnance, kteří za prací do sousedního státu jen dojíždějí a na noc se vracejí domů. „Je to pro nás zásadní. Máme velké množství ‚pendlerů‘, kteří dojíždějí pracovat do Německa, do Rakouska,“ připomněl Sobotka.

Druhým bodem, kde české vyjednávání dosáhlo změn britských představ, je podle Sobotky podoba mechanismu „záchranné brzdy“, kterou chce Cameron omezit výplatu nepříspěvkových zaměstnaneckých benefitů lidem z jiných zemí Unie. Ve výsledné podobě bude moci brzda na čtyři roky příspěvky omezit nově příchozím na pracovní trh; mechanismus brzdy bude působit nejdéle sedm let. Britská strana původně požadovala k sedmi letům ještě možnost platnosti brzdy dvakrát o tři roky prodloužit.

„Nebudou omezeny jiné dávky, jako jsou například nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo důchody,“ upozornil český premiér.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…