ČSSD se vzdala Babišovi. Odpískala tento bod ze svého programu

04.08.2015 6:21

ČSSD už v tomto volebním období nebude prosazovat zvýšení daní firmám, podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky se ale tato debata povede znovu po příštích parlamentních volbách. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

ČSSD se vzdala Babišovi. Odpískala tento bod ze svého programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

"Dohodli jsme se, že teď upřednostníme opatření proti daňovým únikům," řekl deníku Sobotka. Pro dosažení vyrovnaného státního rozpočtu to ale podle premiéra stačit nebude. "A k vyšší daňové progresi a vyššímu zdanění velkých firem se stejně debata po příštích parlamentních volbách znovu vrátí," citují HN předsedu vlády.

V koaliční dohodě existuje možnost zvýšit daně pro firmy a banky, pokud by se nepodařilo dostatečně navýšit daňové výnosy. Tuto možnost si po volbách do dohody prosadila ČSSD.

Dnes všechny firmy odvádějí 19 procent ze svých zisků. ČSSD chce zavést druhou, o něco vyšší sazbu pro největší podniky, píšou HN.

Dodávají, že Sobotka předsedovi ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi vytkl chyby u výběru DPH. Podle deníku loni berní úředníci "v honbě za neplatiči" zadrželi firmám zhruba 15 miliard korun na vratkách DPH s odůvodněním, že jde o podvodníky. Letos v únoru prý podezření neprokázali a peníze museli vrátit. "Je to metodická chyba ministerstva financí. Loni jednorázově a dočasně zvýšilo hladinu výběru DPH, což na první pohled vypadalo dobře. Ministerstvo to včas nerozpoznalo, nekomunikovalo a vytvořilo tím falešné očekávání pro rok 2015. To by se profesionálům stávat nemělo," řekl HN premiér.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…