Sobotka souhlasí na finance s Ivanem Pilným. Končí vládní krize?

17.05.2017 16:40

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že poslanec hnutí ANO Ivan Pilný má nahradit šéfa hnutí ANO v pozici ministra financí. Premiér na tiskové konferenci vysvětlil, proč se rozhodl jmenovat právě Pilného, na Hrad sdělil, že by prezident po návratu z Číny neměl otálet a měl by odvolat Babiše a jmenovat Pilného co nejrychleji.

Sobotka souhlasí na finance s Ivanem Pilným. Končí vládní krize?
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

„Vyzval jsem hnutí ANO, aby nominovalo na pozici ministra financí svého nového zástupce. Na začátku jsem uvedl kritéria, která by tento kandidát měl splňovat. Musí být profesně zdatný, tak aby zvládl rozsáhlou agendu ministerstva financí, a zadruhé jsem stanovil, že tento kandidát musí být bez vazeb na hnutí Agrofert. Dnes jsem obdržel nový návrh hnutí ANO,“ oznámil Sobotka.

„Navrhlo mi poslance Ivana Pilného. Dnes jsem se s panem Pilným sešel, probrali jsem priority, které bude třeba během těch několika měsíců zařídit, a po této diskusi vás chci informovat, že po odvolání Andreje Babiše navrhnu panu prezidentovi, aby ministrem financí jmenoval Ivana Pilného,“ oznámil novinářům premiér.

Až se prezident Zeman vrátí z Číny, měl by podle Sobotky odvolat Babiše z funkce a současně co nejdříve jmenovat pana Pilného do pozice ministra. Předseda vlády nevidí důvod k tomu, aby prezident Zeman dál otálel s odvoláním pana Babiše. Ústava k tomu podle Sobotky nedává prostor.

„Především jsem ho požádal, aby garantoval skutečně nezávislé fungování finanční správy. Další věc, kterou pro něj vidím, je příprava rozpočtu na příští rok,“ doplnil Sobotka. Rozpočet by měl být postaven tak, aby co nejvíce usnadnil čerpání evropských dotací a umožnil růst platů policistů a dalších zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…