Sobotka to vzdal. Tento člověk se nikdy neměl stát premiérem, zuřil Kalousek. A pak promluvil Andrej Babiš

02.05.2017 15:02

Bohuslav Sobotka se nikdy neměl stát předsedou vlády. Nyní ve složité situaci všechno vzdal a předal řešení do rukou prezidenta Zemana. Díky tomu a díky zkušenostem s chováním prezidenta Zemana ve vládních krizích se prý prakticky nedá očekávat dobré řešení. Tak to vidí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého bezprostředně po Sobotkově ohlášení vládní demise oslovila Česká televize.

Sobotka to vzdal. Tento člověk se nikdy neměl stát premiérem, zuřil Kalousek. A pak promluvil Andrej Babiš
Foto: Václav Fiala
Popisek: Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek v Plzni

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl podat demisi vlády. Důvodem jsou finanční nejasnosti kolem ministra financí Andreje Babiše. Sobotka před novináři uvedl, že pokud by mohl, navrhl by Babišovo odvolání, má však obavy, že by toho ministr financí využil k obrazu mučedníka.

Jediné řešení složité situace tak Sobotka vidí v tom, že demisi podá celá vláda. Proto se Sobotka rozhodl, že prezidentu Zemanovi nabídne demisi kabinetu.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že premiér Sobotka se dostal do vlastní pasti. „Dnes mluví o konfliktu zájmů ministra financí, ale ví o něm už tři roky. Tři roky ho toleroval ,“ zdůraznil.

Premiér podle něj dělá alibistické gesto, kterým říká, že nemá vůli ani sílu bojovat za něco, čemu věří. „A předává toto rozhodnutí do rukou prezidenta republiky. A vzhledem k tomu, že tím prezidentem je Miloš Zeman, tak nemohu říci, že bych toto gesto vítal, nebo jakkoliv podporoval,“ dodal Kalousek.

Sobotka se podle něj dostal do vlastní pasti a nezvládl úlohu, do které byl povolán.

Kalousek na jeho místě by v situaci, kdy by měl ve vládě konflikt zájmů, tak by takového ministra z vlády vyhnal a přitom neohrozil budoucnost země „Nenašlo by se 101 hlasů, kterými by dal vládu prezidentu Zemanovi na talíři. A to se nyní stalo,“ uvedl.

Kalousek si myslí, že Sobotka se dohodl s prezidentem Zemanem a vicepremiérem Babišem a přišel s takovým řešením, které vyhovuje i jim.

„Premiér nám řekl, že není ochoten bojovat. Že to vzdává a nechává to na prezidentu Zemanovi. To není krok, který bychom podporovali,“ ujistil předseda TOP 09. Krok premiéra podle něj není krokem statečného politika.

Případné pokračování současné koalice v „překlenovací variantě“ bez ministra Babiše je podle něj možné, ale vzhledem k tomu, jaké zkušenosti jsou s prezidentem Milošem Zemanem, prý vůbec není vyloučené, že zkusí prosadit nějakou jinou variantu.

„My budeme podporovat řešení, které nebude podporovat autokratickou správu České republiky,“ sdělil k postoji TOP 09. V tuto chvíli však podle něj už dobré řešení neexistuje.

„Je zřejmé, že pan Bohuslav Sobotka se nikdy neměl stát předsedou vlády,“ uzavřel Kalousek.

Poté se vyjádřil i ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby současná vláda dovládla v demisi až do říjnových řádných voleb.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…